Град Источно Сарајево стипендираће пет бруцоша Пољопривредног факултета

06.08.2020. 14:02
1
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и вршилац дужности декана Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву проф. др Татјана Крајишник потписали су данас споразум о пословној сарадњи, а акценат је стављен на суфинансирање трошкова студирања на овом факултету.

У обраћању медијима, Вуковић је истакао да на овај начин Град жели да помогне Пољопривредном факултету у уписној политици јер број уписаних студената није у складу са жељеним квотама.

- Градска управа Источно Сарајево обезбиједила је 5.000 КМ за стипендирање пет студената прве године, како би стимулисали упис у ову високошколску установу - рекао је Вуковић.

Он је искористио ову прилику да похвали амбиције Универзитета у Источном Сарајеву, али и сваког факултета појединачно јер су, како сам истиче, схватили да сви заједно, као тим, морају уложити енергију и новац како би што већи број средњошколаца са подручја источног дијела Републике Српске уписао неки од факултета овог Универзитета.

- Град Источно Сарајево се прикључује таквим активностима, а ово није први пут. Ми смо у претходним годинама помагали и Електротехнички факултет, али и Правни и Економски факултет. Подршка не смије изостати и морамо се борити за студенте. На Универзитету у Источном Сарајеву станује знање, а ми смо дужни, као локална заједница да промовишемо јавни универзитет и све што имамо на овом простору – нагласио је Вуковић.

Он је, такође, истакао да је на посљедњој сједници Скупштине града Источно Сарајево донесен закључак којим се тражи да се хитно обуставе све започете активности у вези са формирањем студијског програма Агромедитеранска производња,  у Требињу, у склопу Универзитета у Бањалуци.

Вуковић каже да је разговарано и о сарадњи Пољопривредног факултета са Аграрним фондом Источно Сарајево.

Професор др Татјана Крајишник, вршилац дужности декана Пољопривредног факултета истакла је да је потписивањем овог споразума о сарадњи само формализована дугогодишња успјешна сарадња Града Источног Сарајева и овог факултета.

- Послије здравог дијалога између представника Факултета и Града, закључили смо да ће Град стипендирати пет бруцоша који ће студирати на студијском програму Пољопривреда, овдје у Источном Сарајеву, без обзира на мјесто пребивалишта. То ће бити првих пет студената који се упишу у другом испитном року – рекла је Крајишникова.

Она се у обраћању медијима захвалила Граду Источно Сарајево и градоначелнику који су, како истиче, препознали тренутно велики проблем Пољопривредног факултета, а то је мали број уписаних студената.

- У првом уписном року на студијском програму Пољопривреда који се изводи у Источном Сарајеву и Бијељини било је око 20 кандидата. Такође, имамо и студијски програм Шумарство који се изводи у Власеници, гдје је било десетак кандидата, што је све испод квоте – објаснила је Крајишникова.

Она је за крај обраћања закључила да Пољопривредни факултет имам доста планираних активности који су на 70 одсто реализације и да се она нада да ће број уписаних студената, послије тога, у наредном року, бити драстично већи.

Град Источно Сарајево, у редовној процедури, обезбиједио је за ову годину 65.000 КМ за стипендирање студената првог циклуса студија јавних високошколских установа, те додатна средства за суфинансирање мастер и научно-истраживачког рада студената другог и трећег циклуса студија.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 07.08.2020. 15:29
    Ovako nešto ima samo kod nas. Studente tehničkih fakulteta stipendiraju tek od 3 godine, uz uslov da imaju prosjek najmanje 8. Na poljoprivrednom daju stipendiju brucošu, a kad diplomira zaposliće ga vjerovatno u dom zdravlja.
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 45m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 37m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 28m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 20m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 13m
    0