Grad Istočno Sarajevo stipendiraće pet brucoša Poljoprivrednog fakulteta

06.08.2020. 14:02
1
IZVOR: Katera

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Tatjana Krajišnik potpisali su danas sporazum o poslovnoj saradnji, a akcenat je stavljen na sufinansiranje troškova studiranja na ovom fakultetu.

U obraćanju medijima, Vuković je istakao da na ovaj način Grad želi da pomogne Poljoprivrednom fakultetu u upisnoj politici jer broj upisanih studenata nije u skladu sa željenim kvotama.

- Gradska uprava Istočno Sarajevo obezbijedila je 5.000 KM za stipendiranje pet studenata prve godine, kako bi stimulisali upis u ovu visokoškolsku ustanovu - rekao je Vuković.

On je iskoristio ovu priliku da pohvali ambicije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i svakog fakulteta pojedinačno jer su, kako sam ističe, shvatili da svi zajedno, kao tim, moraju uložiti energiju i novac kako bi što veći broj srednjoškolaca sa područja istočnog dijela Republike Srpske upisao neki od fakulteta ovog Univerziteta.

- Grad Istočno Sarajevo se priključuje takvim aktivnostima, a ovo nije prvi put. Mi smo u prethodnim godinama pomagali i Elektrotehnički fakultet, ali i Pravni i Ekonomski fakultet. Podrška ne smije izostati i moramo se boriti za studente. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu stanuje znanje, a mi smo dužni, kao lokalna zajednica da promovišemo javni univerzitet i sve što imamo na ovom prostoru – naglasio je Vuković.

On je, takođe, istakao da je na posljednjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo donesen zaključak kojim se traži da se hitno obustave sve započete aktivnosti u vezi sa formiranjem studijskog programa Agromediteranska proizvodnja,  u Trebinju, u sklopu Univerziteta u Banjaluci.

Vuković kaže da je razgovarano i o saradnji Poljoprivrednog fakulteta sa Agrarnim fondom Istočno Sarajevo.

Profesor dr Tatjana Krajišnik, vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta istakla je da je potpisivanjem ovog sporazuma o saradnji samo formalizovana dugogodišnja uspješna saradnja Grada Istočnog Sarajeva i ovog fakulteta.

- Poslije zdravog dijaloga između predstavnika Fakulteta i Grada, zaključili smo da će Grad stipendirati pet brucoša koji će studirati na studijskom programu Poljoprivreda, ovdje u Istočnom Sarajevu, bez obzira na mjesto prebivališta. To će biti prvih pet studenata koji se upišu u drugom ispitnom roku – rekla je Krajišnikova.

Ona se u obraćanju medijima zahvalila Gradu Istočno Sarajevo i gradonačelniku koji su, kako ističe, prepoznali trenutno veliki problem Poljoprivrednog fakulteta, a to je mali broj upisanih studenata.

- U prvom upisnom roku na studijskom programu Poljoprivreda koji se izvodi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini bilo je oko 20 kandidata. Takođe, imamo i studijski program Šumarstvo koji se izvodi u Vlasenici, gdje je bilo desetak kandidata, što je sve ispod kvote – objasnila je Krajišnikova.

Ona je za kraj obraćanja zaključila da Poljoprivredni fakultet imam dosta planiranih aktivnosti koji su na 70 odsto realizacije i da se ona nada da će broj upisanih studenata, poslije toga, u narednom roku, biti drastično veći.

Grad Istočno Sarajevo, u redovnoj proceduri, obezbijedio je za ovu godinu 65.000 KM za stipendiranje studenata prvog ciklusa studija javnih visokoškolskih ustanova, te dodatna sredstva za sufinansiranje master i naučno-istraživačkog rada studenata drugog i trećeg ciklusa studija.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 07.08.2020. 15:29
    Ovako nešto ima samo kod nas. Studente tehničkih fakulteta stipendiraju tek od 3 godine, uz uslov da imaju prosjek najmanje 8. Na poljoprivrednom daju stipendiju brucošu, a kad diplomira zaposliće ga vjerovatno u dom zdravlja.
Povezane vijesti
Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    14h 28m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    13h 59m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    14h 22m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    10h 15m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    6h 10m
    2