Потписан уговор о почетку радова на обнови манастира Удрим

07.09.2020. 19:43
0
ИЗВОР: Srna

Уговор о извођењу радова на обнови средњовјековног православног манастира Удрим у општини Завидовићи у ФБиХ, потписали су данас администратор манастира протојереј ставрофор Зоран Живковић и директор представништва београдске фирме "Кото" у Бањалуци Јовица Благојевић.

Након што је храм три вијека био рушевина, овај историјски документ потписан је на самом локалитету, испред манастира Удрим који је, према народном предању, задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Уговор је, у присуству чланова Грађевинског одбора, потписан након спроведене процедуре избора најповољнијег понуђача за извођење радова на обнови манастира Удрим, потврдио је Срни парох Живковић.

Он је истакао да је, осим уговора за прву фазу радова, потписан и оквирни споразум са овом фирмом, на основу понуде за извођење радова на обнови манастира.

Према његовим ријечима, извођач фирма "Кото" ће започети радове у року од 10. дана од дана потписивања уговора.

Отац Зоран је истакао да је потписан и уговор о вршењу стручног надзора са друштвом за пројектовање и инжењеринг "Стилпројект" из Завидовића.

Управа манастира Удрим је прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову манастира Удрим, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу за обнову манастира Удрим добила у марту ове године.

-С обзиром на то да је ријеч о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је, на основу испоштоване процедуре, а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, те Комисијом за очување националних споменика издало коначно одобрење за грађење које је правоснажно од марта. Епархијски Управни одбор Митрополије дабробосанске дао је одобрење на главни пројекат реконструкције и рестаурације манастира Удрим- нагласио је парох Живковић.

Он је позвао све вјернике да у будућности прилозима пружају подршку обнови манастира Удрим.

Овај манастир је посвећен Светом великомученику и исцјелитељу Пантелејмону.

Вјероватно је порушен у вријеме аустријско-турског рата у великом походу Еугена Савојског на ове просторе. Послије рушења, манастир никада није обнављан.

Коментари 0
Повезане вијести
Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године
Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовског завјета (ВИДЕО) Црква у Трновом Долу код Билеће ускоро у пуном сјају: Свето мјесто памћења и чувања Косовс...
Испуњен завјет о градњи цркве "насред Фоче" (ФОТО) Испуњен завјет о градњи цркве "насред Фоче" (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 19m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 21m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    8h 14m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 19m
    0