Потребна ажурност приликом замјене личних докумената

05.05.2021. 09:43
0
ИЗВОР: Срна

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позвало је грађане да провјере рок важења својих личних докумената, попут личне карте, путне исправе и возачке дозволе, те да их на вријеме замијене.

У саопштењу МУП-а се истиче да све локације за издавање личних докумената раде несметано и уз поштовање заштитних мјера с циљем превенције ширења вируса корона.

- С обзиром на то да се у наредном периоду очекује повећање броја захтјева за издавање нових личних докумената, апелујемо да грађани на вријеме поднесу захтјев за замјену за себе, али и своју малољетну дјецу - поручили су из МУП-а.

Законски рок за издавање путне исправе је 30, личне карте 15 дана, а омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ /200 за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу/. Издавање путне исправе по хитном поступку у случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство је 50 КМ.

МУП је омогућио да посредством интернет странице - www.муп.владарс.нет, андроид апликације, као и вибер чет бот апликације МУП-а Српске грађани могу приступити СМС сервисима путем којих ће добити податке о тренутном статусу личних исправа, те о регистрацији возила, новчаним казнама и уплатама, као и казненим бодовима.

Услов за кориштење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште. Цијена услуге је 0,10 КМ по послатој поруци, а могу да је користе сви грађани без обзира на мобилни оператер чији су претплатници. Грађани могу слати СМС са циљем пријаве на сервис за добијање обавјештења, као и СМС за одјаву са сервиса.

СМС сервис штеди грађанима вријеме у ситуацијама када чекају нови лични документ, те их подсјећа да им лични документ или регистрација возила истичу.

Прецизно и јасно упуство за употребу СМС сервиса је на интернет страници Министарства унутрашњих послова Српске www.mup.vladars.net.

Коментари 0
Повезане вијести
Опрез при паљењу ватре на отвореном Опрез при паљењу ватре на отвореном
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац Маристели Додер из Источног Сарајева полицијски позив донио љубав и животни ослонац
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 58m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 26m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 32m
    0