Потребна сарадња комуналних предузећа и локалне самоуправе

13.11.2019. 12:49
0
ИЗВОР: СРНА

У сектору водних услуга у БиХ неопходан је системски приступ јачању капацитета који ће допринијети унапређењу оперативног и финансијског пословања јавних комуналних и водоводних предузећа и јединица локалне самоуправе с циљем превазилажење изазова и проблема, истакла је данас на Јахорини Бојана Кондић Панић.

Панићева, која је предавач на обуци за развој компетенција изабраних општинских званичника за услуге водоснабдијевања, навела је да је битно да се кроз различите инфраструктурне пројекте омогући стабилно и функционално пословање комуналних предузећа, које неће бити могуће без јасне сарадње између комуналних предузећа и локалних самоуправа.

-Нагласак обуке је да се стави до знања да је главна одговорност јединица локалне самоуправе, које су већински власници комуналних предузећа - рекла је Панићева прије почетка обуке на Јахорини.

Она је навела да више од 40 одсто становништва БиХ нема приступ сигурној води, да је мање од 40 одсто прикључено на канализациони систем, те да је много водовода у БиХ на граници ликвидности или је већ у стечају.

Према њеним ријечима, међународне организације су препознале значај унапређења стања у овом сектору.

Она је навела да се данашња обука организује у оквиру пројекта „Регионална мрежа за развој капацитета за услуге водоснабдијевање и санитације“, којој присуствују представници и одборници у скупштини 11 општина.

Панићева је рекла да се на обуци фокусирају на законске обавезе изабраних званичника ради њиховог даљег упознавања са потребама унапређења ефикасности рада комуналних предузећа за пружање квалитетних услуга.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Наташа Богдановић Трифковић рекла је да је општина 100 одсто власник комуналног предузећа „Водовод и канализација“, као и осталих комуналних предузећа на подручју ове општине.

Она додаје да су на завидном нивоу односи локалних заједница и свих комуналних предузећа.

Савез општина и градова Републике Српске организовао је у хотелу „Термаг“ на Јахорини са партнерским агенцијама обуку за развој компетенција изабраних општинских званичника за услуге водоснабдијевања, одвођења и пречишћавања отпадних вода.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Трочлана екипа из Источног Сарајева: Трст је остао иза нас, идемо према Торину и Милану Трочлана екипа из Источног Сарајева: Трст је остао иза нас, идемо према Торину и Милану
Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    17h 20m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    22h 35m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    12h 3m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    14h 3m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    20h 21m
    0