Потврђена оптужница против Зељковића и саучесника у афери "Корона уговори"

24.10.2022. 18:36
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Посебно одјељење Окружног суда у Бањалуци потврдило је оптужницу Републичког јавног тужилаштва против Бранислава Зељковића и осталих из афере "Корона уговори" који се терете за злоупотребу службеног положаја.

Републичко јавно тужилаштво подигло је оптужницу у афери “Корона уговори” против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића и четворице саучесника због злоупотребе службеног положаја у поступцима јавних набавки за вријеме пандемије.

Тужилаштво Републике Српске терети Зељковића за најтежи облик злоупотребе службеног положаја, за који је запријећена затворска казна до 15 година затвора. Зељковић је ухапшен 16. септембра прошле године и у притвору је провео пет мјесеци.

Републичко јавно тужилаштво, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала подигло је оптужницу против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића због продуженог кривичног дјела Злоупотреба службеног положаја или овлашћења, те кривичних дјела Примање мита и Несавјестан рад у служби, директора “Процонтрол” д.о.о. Бањалука Славка Бојића, због кривичних дјела Злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању и Злоупотреба у поступку јавне набавке, бившег директора „Синекс лабораторија“ д.о.о. Санија Црљића због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању, директора „Травел фор фун“д.о.о Бањалука Саше Марковића због кривичних дјела давање мита и злоупотреба у поступку јавне набавке и директора „Промединг“ д.о.о. Лакташи, Драгана Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака, Бранислав Зељковић се терети да је, кршећи процедуре јавних набавки, односно примјењујући преговарачки поступак без објаве обавјештења о јавној набавци и директни споразум, када исти према Закону о јавним набавкама БиХ није могао бити примјењен, за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача, по цијенама вишеструко већим од набавних, најгрубље злоупотријебио свој положај и овлаштења директора Института за јавно здравство Републике Српске,  те на на тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио имовинску корист на штету буџета Републике Српске у износу од преко милион и 300 хиљада конвертибилних марака.

- Након проведене врло сложене истраге, Тужилаштво је на основу прибављених преко двије хиљаде материјалних доказа, саслушања преко стотину свједока, провођења форензичких вјештачења мобилних телефона осумњичених и финансијских вјештачења, те бројних других доказа утврдило не само грубо кршење процедура јавних набавки, већ и коруптивне радње Бранислава Зељковића и осталих осумњичених лица, о чему говори и податак да је у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски према Институту за јавно здравство увећана за 1.553,49 одсто, медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто, а термалних камера  за 198,30 одсто – навели су из Републичког јавног тужилаштва.

Набавком медицинске опреме по вишеструко већим цијенама од набавних, које је у име Института за јавно здравство Републике Српске, проводио по претходном договору са другим осумњиченим особама, Бранислав Зељковић прибавио је себи противправну имовинску корист у износу од најмање 335.000 КМ, Саши Марковићу и „Травел фор фун“д.о.о  Бањалука у износу од  578.780 , Славку Бојићу и “Процонтрол” д.о.о.Бањалука у износу од 241.562,50 КМ и Санију Црљићу и „Синекс лабораторија“ д.о.о. Бањалука у износу од 28.700 КМ.

Пише: Никола Морача

Коментари 0
Повезане вијести
Четворици осумњичених одређен притвор Четворици осумњичених одређен притвор
Предложен притвор за пореске инспекторе Предложен притвор за пореске инспекторе
Продужен притвор оцу дјечака убице из Рибникара Продужен притвор оцу дјечака убице из Рибникара
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 40m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 55m
    0