Повећан број илегалних прелазака миграната из Србије и Црне Горе

01.10.2019. 10:41
0
ИЗВОР: Srna

Граничној полицији БиХ свакодневно помажу 104 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 24 члана Дирекције за координацију полицијских тијела, али то није довољно за изазове илегалних прелазака великог броја миграната из правца Србије и Црне Горе, изјавио је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

– Недостаје нам 407 службеника за обављање редовних послова и задатака, за двадесетчетворочасовно покривање источне границе БиХ у дужини од 600 километара потребно је још 1.000 људи, а само 15 одсто службеника који тренутно раде у Граничној полицији може обављати надзор граничног појаса јер их је 85 одсто ангажовано на прелазима које не можемо оставити без људи – нагласио је Галић.

Галић је синоћ заједно са помоћником директора за организацију и операције Драганом Кулићем посјетио јединице граничне полиције на истоку и сјевероистоку БиХ, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Према Галићевим ријечима, одређен број службеника из организационих јединица Граничне полиције БиХ које су мање оптерећене прераспоређен је на источни и сјевероисточни дио границе.

Истичући велики притисак на полицајце који су у континуитету максимално ангажовани, Галић је указао да су службеници Граничне полиције све незадовољнији, како због услова рада, тако и плата и доприноса, због чега се повећава и број оних који напуштају службу.

– Услови у којима раде службеници Граничне полиције БиХ проводећи појачане мјере уз максималне напоре од краја 2017. године су, могу слободно рећи, срамота цијеле БиХ, ништа мања од стања инфраструктуре појединих граничних прелаза – рекао је Галић.

Он је нагласио да, без обзира на све проблеме, полицајци пружају максимум што је аргументовао податком да је само током протеклог викенда на истоку БиХ спријечен улазак 347 миграната.

Када је ријеч о броју службеника, Галић је истакао да је при крају конкурсна процедура за пријем 10. класе са 100 кадета Граничне полиције БиХ који ће ускоро почети школовање у Агенцији за стручно усавршавање у Мостару.

Он је навео да се очекује одлука Савјета министара у техничком мандату о пријему нове 11. класе са 150 службеника у чину полицајац и 10 у чину млађи инспектор.

Галић и Кулић са службеницима обишли су подручје ријека Саве и Дрине које због магистралних путева имају велики број потенцијалних тачака илегалног преласка границе.Они су разговарали и о специјалној опреми која недостаје за још ефикасније спречавање илегалних прелазака и кријумчарења људи, као све чешћем облику прекограничног криминала.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Албанска лука прима мигранте послате из Италије Албанска лука прима мигранте послате из Италије
Мигрант убијен у тучи у кампу "Липа" Мигрант убијен у тучи у кампу "Липа"
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 16m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 45m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    22h 46m
    0