Повећана накнада за плаћање рачуна

16.11.2022. 09:37
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Накнада за плаћање рачуна за струју до 50 КМ биће већа за пола марке, а за рачуне веће од 50 КМ накнада ће бити повећана за 0,60 КМ.

Тако ће накнада за рачуне за струју који се плаћају на шалтеру износити 0,70 и 0,90 КМ. Повећана је и накнада приликом онлајн плаћања рачуна за струју за 10 фенинга, са 0,20 на 0,30 КМ.

Ове веће накнаде биће примјењиване од 10. јануара у једној банци која је о овим промјенама обавијестила клијенте писменим путем.

На питање „Српске инфо“ због чега долази до повећања накнада, одговарају да је разлог измјена услова које је банка уговорила са Електропривредом Републике Српске, и то на основу јавног позива за учешће на тендеру.

– У Одлуци о накнадама за банкарске услуге физичких лица Електропривреда Републике Српске је издвојена јер је са пословним субјектом банка уговорила повољније услове, а на основу јавног позива за учешће на тендеру, те су на тај начин дати повољнији услови плаћања у односу на услове утврђене за остала плаћања – додају у овој банци.

Тако рецимо накнада за остала готовинска плаћања на шалтеру до 100 КМ износи 1,50 КМ, преко тог износа је 2,50 КМ, а за уплату већу од 500 КМ је 3,50 КМ. Примјера ради, приликом плаћања рачуна за телефон на шалтеру накнада ће да износи 1,50 КМ ако је износ до 100 КМ, или 0,30 КМ ако је плаћање онлајн и ако оператер има рачун у тој банци. Ако има у другој банци, онда је накнада за онлајн плаћање 0,60 КМ.

И друге банке су већ почеле да повећавају накнаде.

Банке у Републици Српској по Закону о међубанкарским накнадама код платних трансакција и на основу одлуке Агенције за банкарство Републике Српске из августа имају обавезу да извјештавају клијенте о свим накнадама за услуге повезане с платним рачуном.

Приходи банака у Републици Српској по основу извршених услуга платног промета имају највеће учешће у структури оперативних прихода. У првој половини године износили су 69,2 милиона КМ или 67,1 одсто од укупних оперативних прихода.

Поређење цијена

У Агенцији за банкарство Републике Српске подсјећају клијенте банака у Републици Српској да Агенција на својој интернет страници (у рубрици „За кориснике финансијских услуга“) објављује извјештај „Накнаде и провизије за услуге у пословању са становништвом“, у којем су приказане репрезентативне цијене банкарских услуга свих банака у Републици Српској, омогућујући на тај начин корисницима финансијских услуга њихово поређење и одлучивање о њима.

Аутор: Тијана Грујић

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Jo 16.11.2022. 22:47
  Sramota sve po Bijedi
 • Generic placeholder image
  Skijaš 16.11.2022. 19:17
  Bankari (ne mislim na radnike u banci) su najveće zlo današnjeg vremena. Dileri droge su za njih cvjećke.
 • Generic placeholder image
  Žarko 16.11.2022. 16:33
  Unicredit Bank u Ist. Sarajevu, za racun Sarajevogasa, u iznosu od 8,30km, naplatila svoju proviziju 2, 50km?! O cemu se ovdje radi?! Udrite po osiromasenom narodu, a imate veoma velike plate, vi bankari!
Повезане вијести
Становништво у Српској више штеди, расте добит банака Становништво у Српској више штеди, расте добит банака
Које су посљедице банкрота једне од највећих америчких банака: Могућ и крах финансијског тржишта Које су посљедице банкрота једне од највећих америчких банака: Могућ и крах финансијског т...
Грађани БиХ код банака задужени 11 милијарди КМ Грађани БиХ код банака задужени 11 милијарди КМ
Најчитаније
 • Уједињена Српска ће имати свог кандидата за начелника општине Источна Илиџа
  15h 59m
  0
 • Преминуо Никола, отац херој
  18h 17m
  0
 • Јак земљотрес погодио БиХ
  10h 40m
  0
 • Завршен програм цјеложивотног учења на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
  18h 28m
  0
 • „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
  16h 44m
  1