Повећана потрошња крви у Српској

05.09.2022. 09:04
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Републици Српској у току љета повећана је потрошња крви, а из Завода за трансфузијску медицину широм Републике Српске увјеравају да су залихе ове драгоцјене течности која живот значи на задовољавајућем нивоу.

Како наводе из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске у Бањалуци, ово се дешава јер је љети мањи одзив добровољних давалаца крви због годишњих одмора и љетних распуста, а, с друге стране, учесталије су и саобраћајне несреће.

- Самим тим, потреба за крвљу је повећана, а број расположивих јединица крви је мањи - наводе за "Независне новине" из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске у Бањалуци.

Слична је ситуација и у Градишци...

Како су за "Независне новине" рекли из службе Завода за трансфузијску медицину у Градишци, у посљедње вријеме биљеже повећану потрошњу прикупљених залиха крви.

- Имали смо мање залиха 0 крвне групе, а ове седмице смо у дефициту с А крвном групом, односно и А+ и А- - наводе из ове службе.

Како кажу, људи се редовно јављају да дарују драгоцјену течност.

- Код нас је у посљедње вријеме велика потрошња залиха које имамо, иако ми редовно имамо акције, али и оне људе који се самоиницијативно јављају како би помогли при спасавању људских живота - наводе из службе у Градишци.

- Највише располажемо с крвном групом А+ с обзиром на то да је то и најчешћа крвна група у нашој популацији, док су тренутно најмање залихе 0+ крвне групе - наводе из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске у Бањалуци, док из Завода у Требињу кажу да на залихама највише имају Б+.

- У благом смо дефициту с А- крвном групом - наводе из ове службе и додају да се дешавају ситуације да имају повећану потрошњу одређене крвне групе, односно привремени недостатак.

- Али, увијек има људи добре воље који помажу да се тај недостатак надомјести - наводе из Завода у Требињу.

У првих седам мјесеци ове године у заводима широм Републике Српске прикупљено је близу 22.000 доза крви.

У заводима истичу да су залихе крви на задовољавајућем нивоу те да је очекивано да се у току љета оне смање.

Апелују на грађане да дарују драгоцјену течност и тако покажу своју хуману страну, односно да постану добровољни даваоци крви јер на тај начин могу да спасе људске животе.

Из завода наводе да током цијеле године имају активне акције добровољног давања крви.

Подсјећамо, Завод за трансфузијску медицину Републике Српске организован је кроз рад трансфузиолошких служби у 10 градова РС. Најдрагоцјенија течност се може дати у трансфузиолошким службама које се налазе у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Градишци, Приједору, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи, Требињу и Невесињу.

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Каблар даровао 54 пута драгоцјену течност Каблар даровао 54 пута драгоцјену течност
Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв Припадници полиције из Источног Сарајева дарују крв
Припадници полиције из Источног Сарајева сутра дарују крв Припадници полиције из Источног Сарајева сутра дарују крв
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 56m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    6h 19m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 52m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 49m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 40m
    0