Повратак рода на Соколачке њиве

11.04.2020. 14:40
0
ИЗВОР: Srna

Једна рода вратила се у своје гнијездо у насеље Соколачке њиве, чиме је, према вјеровању мјештана, најавила долазак лијепог времена.

Сокочанин Бране Копривица испричао је Срни да се у близини његове куће прије пет година населио пар рода.

Гнијездо су, прича, свили на стубу градске расвјете и од тада се сваког прољећа враћају у ово насеље. Прво дође једна, а потом и друга рода, обнове гнијездо и остану ту све док прва јата не полете ка југу.

Сваке године, додаје Копривица, у гнијезду се појаве још једна или двије мале роде, изнад којих њихови родитељи често дуго клепећу кљуновима и на смјену дежурају.

-Често сам их посматрао како брижно чувају своје гнијездо и младе и зато ми је драго да су се вратиле. Неће ли нам у овом чудном времену донијети мало више среће- нада се Копривица.

Према његовим ријечима, рода на овом простору није било до прије пет година, а онда су почели да их виђају по соколачким насељима, гдје остају до јесени.

Копривица каже да је раније било уобичајено да се роде насељавају у близини водотока или мочвара, а сада су се настаниле на простору гдје нема ни извора ни баре.

Људи се се, прича, навикли на њих, па се с почетка прољећа, ако их не примијете, питају шта је с њима.

-Баш смо се почетком априла питали да ли ће доћи овог прољећа, јер смо се увјерили да својим доласком донесу лијепо вријеме- објашњава Копривица.

Много је народних вјеровања о родама и њиховом присуству у насељима, напомиње и додаје како је он увјерен да доносе лијепо вријеме, а тиме и срећу за људе у планинским крајевима у којима зима зна да се одужи.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    17h 18m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 51m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    23h 43m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 51m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 48m
    0