Повратак Војске Републике Српске још на чекању

24.11.2022. 21:39
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Рокови за поновно формирање Војске Републике Српске, враћање надлежности Српске у области индиректних пореза, безбједности и правосуђа истичу за петнаестак дана.

Ако се буду поштовали закључци са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске с краја прошле године, већ 10. децембра требало би да буде познато да ли ће 9. јануара, на свечаном дефилеу поводом обиљежавања 31. годишњице настанка Републике Српске, умјесто полицајаца, ловаца, извиђача, ватрогасаца, поштара и чланова фолклорних друштава, улицама Бањалуке проћи припадници “васкрскле” ВРС која је, званично, још 2005. године “утопљена” у Оружане снаге БиХ.

Наиме, прије скоро годину дана, на посебној сједници Народне скупштине која је сазвана на захтјев тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, већина посланика тадашњег сазива изгласала је закључке којима се, између осталог, у крајњем року до 10. децембра 2022. предвиђа враћање Војске Републике Српске, формирање Високог судског и тужилачког савјета РС, оснивање безбједносно-обавјештајне агенције Српске изван садашње ОБА, враћање надлежности у области индиректних пореза Републици Српској од постојеће УИО БиХ.

– Ја сам гурао ово на 10. децембар, да то буде на дан када су донесена бонска овлашћења 1997. године. Е, то би требало да буде и дан када их рушимо. То је и Међународни дан људских права – рекао је тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, неколико дана прије него што је скупштинска већина на посебној сједници Народне скупштине усвојила наведене закључке.

Члан Предсједништва ПДП и посланик те странке у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске, Миланко Михајилица, за "Српскаинфо" каже да очекује да ће у предстојећем експозеу мандатара за састав нове Владе Републике Српске, Радована Вишковића, као и његовом приједлогу нових министара посебан дио бити посвећен формиранју Министарства одбране Српске.

– Очекујем да се у експозеу мандатара појави и име министра одбране Републике Српске. Све друго било би у правцу тога да се једно говори, а друго ради. Као неко ко никад није прихватио да се Војска Републике Српске и Министарство одбране угасе, свакако ћу актуелну власт стално подсјећати на ту чињеницу – каже Михајилица.

Он додаје да је свима јасно да су прошлогодишњи закључци посебне сједнице Народне скупштине Српске представљали “обичну фарсу”, која је, према његовим ријечима, била још једна у низу манипулација актуелне власти и превара грађана Републике Српске.

– Наравно да од тога у овом тренутку нема ништа. Прича о Војсци Републике Српске је озбиљна ствар и она мора да има потпуно другачији приступ. Свакакве смо најаве и обећања могли чути од актуелне власти протеклих година: од референдума о самосталности до поврата одузетих надлежности. Нажалост, свједоци смо да су сва њихова обећања била лажна, а једино што су су успјели је да подијеле народ – каже Михајилица.

Посланик СДС Вукота Говедарица такође пита мандатара за састав нове Владе Републике Српске, Радована Вишковића, да ли је предвидио да у новој Влади именује министра одбране.

– Ако занемаримо ту Додикову манипулацију, долазимо до закључка да би Република Српска могла да има министра одбране који би имао надлежност сарадње с НАТО, будући да би захваљујући одлукама СНСД министар одбране Српске требало да се бави искључиво сарадњом с тим војним савезом – каже за "Српскаинфо" Говедарица.

Он тврди да је прошлогодишња прича о враћању надлежности Српске у области одбране, правосуђа, безбједности, коју је покренуо лидер СНСД, представљала још једну манипулацију и лаж, која је, према његовим ријечима, искориштена у предизборној кампањи.

– Сад се само поставља питање када ће се разоткрити та преварантска, лажна национална политика. Судећи према ставовима међународне заједнице и свих оних “мрских Енглеза”, који “раде” против Додика, судећи по ставовима Европске комисије, Жозепа Бореља и “туристе” Кристијана Шмита, очигледно је да постоји договор на тој релацији, а када ће он бити реализован видјећемо у наредном периоду – каже Говедарица.

С друге стране, посланик СНСД у Народној скупштини Републике Српске, Игор Жунић, за Српскаинфо каже да вјерује да су опозиционари “добро прочитали” закључке који су усвојени на посебној сједници Народне скупштине из децембра прошле године, те да се нада се да су их добро протумачили.

– Ступање на снагу закључака није дефинисано датумом. Људи из опозиције очигледно не разумију процесе и да ово јесу важни политички процеси, који се дешавају у овом тренутку. Република Српска је кренула путем поврата својих надлежности, а сваком ко озбиљно размишља о политици јасно је да тај пут неће бити нимало једноставан, краткотрајан, нити се може завршити онако како ми замишљамо, до неког прецизног датума. Са нацртом закона о Високом судском и тужилачком савјету Републике Српске, са доношењем разних других закључака и докумената, тај процес је већ започео. Уколико опозиција мисли да се таква врста закона и враћања надлежности може брзо и једноставно урадити, предлажем им да искористе пословничку могућност и да предложе у парламенту брзо формирање Војске Републике Српске, а ми ћемо то одмах подржати – каже Жунић.

Међутим, додаје он, када се говори о процесима и мудрој политици, онда се ствари, како истиче, морају дугорочно и пажљиво планирати.

– Ако говоримо о нечему што треба да буде темељ могућности Српске у наредном периоду, онда то треба да иде мудро и пажљиво. Ту није најважнији датум, већ је важније да то буду процеси иза којих ћемо сви стати – истиче Жунић.

Тојагић: Све се брзо заборавља

Политички аналитичар Небојша Тојагић сматра сасвим извјесним како од формирања неке нове ВРС, макар у блиској будућности, нема ништа.

– У датом моменту требало је заокупити пажњу јавности, запријетити међународној заједници и дати изјаву о формирању војске, па чак и о некој мобилизацији. Како се овдје све брзо заборавља, а тешко и доживљава као нешто озбиљно, тако је и та Додикова иницијатива узета с резервом или је истог момента заборављена, попут сличних приједлога о демилитаризацији или драстичном смањењу броја припадника Оружаних снага БиХ – каже Тојагић.

Аутор: Борис Кнежевић

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику Српску Сјећање: Бошко Новаковић, један од најмлађих гардиста који је положио живот за Републику ...
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 20m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    16h 44m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 13m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    3h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    3h 31m
    0