Пожари бјесне широм Европе и сјеверне Африке, десетине мртвих

26.07.2023. 21:21
0
ИЗВОР: BBC/ Euronews

Шумски пожари, који пустоше Грчку, Италију, Француску, Хрватску, Турску, Алжир и Тунис, однијели су више од 40 живота.

Највећи број жртава до сада је у Алжиру, гдје је међу 34 погинулих и 10 војника који су били окружени пламеном током евакуације у приобалној провинцији Бејаја, источно од Алжира.

Три старије особе су страдале у шумским пожарима на италијанском острву Сицилија. Локални медији извјештавају да су остаци изгорјелог пара у њиховим седамдесетим годинама пронађени у њиховој изгорјелој кући на периферији Палерма.

Такође, жена стара око 80 година преминула је близу Палерма јер Хитна помоћ није могла да јој приступи због пожара на том подручју.

Италијански ватрогасци су саопштили да су се борили са готово 1.400 пожара од недјеље до уторка, укључујући 650 на Сицилији и 390 у Калабрији.

Како преносе тамошњи медији, због цјелокупне ситуације Италија иде ка увођењу ванредног стања.

Два грчка пилота ватрогасца погинула су када се њихов канадер, који је испуштао воду, срушио на падину у близини града Каристоса на острву Евија, источно од Атине.

Трећа жртва катастрофалних пожара у Грчкој је 41-годишњи сточар, чије је тијело нађено спаљено у колиби у тешко доступном подручју на острву Евија, пренио је Ројтерс.

Пожар у овим земљама и даље се шири због јаких вјетрова и високих температура, али су у појединим мјестима угашени.

Хиљаде ватрогасаца боре се по екстремним врућинама како би обуздали буктиње подстакнуте високим температурама, сушним условима и јаким вјетровима, пише Гардијан.

На грчком острву Родос проглашено је ванредно стање девети дан од почетка пожара који су направили велику штету на том грчком острву.

Пожари и даље трају, вјетар се мало смирио, али су његови удари и даље јаки, што отежава гашење, пише портал Катимерини.

На Крфу је јуче било више распламсавања на фронтовима пожара на сјевероисточном дијелу острва. Јуче су била активна два фронта на локацијама које нису доступне ватрогасцима, пренијела је агенција АНА.

Локалне власти тврде да је пожар на Крфу посљедица подметања.

На Евији је пожар стављен под дјелимичну контролу, а јуче је горјело пољопривредно земљиште, пише портал Прототема. Како јављају локални медији, пожар је узроковао квар на ППЦ каблу.

Како је саопштено из Кабинета министра туризма Грчке, на Родосу је изведена највећа операција превентивне евакуације, током које је безбједно измјештено више од 19.000 туриста са погођених подручја на јужном дијелу острва, односно области Генади и Киотари, на пожаром непогођени сјеверни дио. Током ове обимне операције није било угрожених људских живота, нити је ко повријеђен.

Према извјештајима локалних медија, на Родосу се гашење пожара јуче одвијало у посебно тешким временским условима, а рад ватрогасних снага био је фокусиран на подручје села Малона, Вати и област Генади.

На Крфу се пожар распламсао на сјевероисточном дијелу острва.

У Хрватској је вјетар био толико јак да ватрогасне летјелице нису могле да полете, пренијели су локални медији. Ватрогасци су се у уторак навече борили са шумским пожарима који су се ширили јужно од Дубровника, туристичке дестинације на Јадрану.

Вјетар је катастрофу донио и Црној Гори, гдје су се двије особе удавиле, а неколико је повријеђено када је јак јужни вјетар погодио приморје, саопштиле су лучке управе у Улцињу и Петровцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Апсолутна доминација: Новак Ђоковић поново најбољи спортиста Европе Апсолутна доминација: Новак Ђоковић поново најбољи спортиста Европе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 18m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 58m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 10m
    0