Позив за комплетирање документације за остваривање пензије

28.11.2022. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Осигураници, који ће у току наредне године испунити услове за стицање права на старосну пензију, треба да се обрате у пословницу Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске ради комплетирања документације и уређења података потребних за поступак рјешавања о праву на пензију.

Из Фонда су навели да је позив упућен с циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију.

Осигураници се пријављују у пословницу Фонда ПИО према мјесту свог пребивалишта, а препоручује се да понесу расположиву документацију као што су радне књижице или фотокопије радних књижица, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем, потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, као и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује.

Фонд посебно апелује да осигураници, који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и прије самог подношења захтјева за пензију, с обзиром на то да се за тај документ, без којег се не може доносити коначно рјешење о остваривању права, из појединих држава потражује и чека више мјесеци, чак и година, на шта Фонд ПИО не може битно утицати.

У саопштењу је истакнуто да се благовременим прибављањем потврде стажа осигурања из иностранства знатно скраћује поступак одлучивања о праву на пензију.

- Одзивом осигураника на позив Фонда за комплетирање документације и уређење података из Матичне евиденције стичу се услови да филијале Фонда ПИО, као првостепени органи одлучивања о праву, рјешења о остваривању права доносе у максимално кратком року од седам до 15 дана, што је знатно мање од законом прописаног рока од два мјесеца - наведено је у саопштењу.

Услови под којима осигураник у 2023. години, сходно Закону о пензијском и инвалидском осигурању, може остварити право на старосну пензију су за жене навршених 65 година живота и 15 година стажа осигурања, навршених 59 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа или навршених 57 година и четири мјесеца живота и 35 година стажа осигурања.

За мушкарце су ови услови навршених 65 година живота и 15 година стажа осигурања или навршених 59 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.

- Услов у погледу навршених година живота повећава се постепено за четири мјесеца, још на почетку 2024. и 2025. године, када се у потпуности навршава услов од 60 година живота и 40 година пензијског стажа за мушкарца и жену, као и услов, само за жену осигураника, од навршених 58 година живота и 35 година стажа осигурања - напоменули су из Фонда.

Коментари 0
Повезане вијести
Чек од ФБиХ није дочекало 30.000 пензионера Чек од ФБиХ није дочекало 30.000 пензионера
Почела исплата мартовских пензија Почела исплата мартовских пензија
Расте број пензионера који поново заснивају радни однос Расте број пензионера који поново заснивају радни однос
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 52m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 45m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  4m
  4
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 34m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  14h 1m
  0