Позив за комплетирање документације за остваривање пензије

28.11.2022. 14:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Осигураници, који ће у току наредне године испунити услове за стицање права на старосну пензију, треба да се обрате у пословницу Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске ради комплетирања документације и уређења података потребних за поступак рјешавања о праву на пензију.

Из Фонда су навели да је позив упућен с циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију.

Осигураници се пријављују у пословницу Фонда ПИО према мјесту свог пребивалишта, а препоручује се да понесу расположиву документацију као што су радне књижице или фотокопије радних књижица, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем, потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, као и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује.

Фонд посебно апелује да осигураници, који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и прије самог подношења захтјева за пензију, с обзиром на то да се за тај документ, без којег се не може доносити коначно рјешење о остваривању права, из појединих држава потражује и чека више мјесеци, чак и година, на шта Фонд ПИО не може битно утицати.

У саопштењу је истакнуто да се благовременим прибављањем потврде стажа осигурања из иностранства знатно скраћује поступак одлучивања о праву на пензију.

- Одзивом осигураника на позив Фонда за комплетирање документације и уређење података из Матичне евиденције стичу се услови да филијале Фонда ПИО, као првостепени органи одлучивања о праву, рјешења о остваривању права доносе у максимално кратком року од седам до 15 дана, што је знатно мање од законом прописаног рока од два мјесеца - наведено је у саопштењу.

Услови под којима осигураник у 2023. години, сходно Закону о пензијском и инвалидском осигурању, може остварити право на старосну пензију су за жене навршених 65 година живота и 15 година стажа осигурања, навршених 59 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа или навршених 57 година и четири мјесеца живота и 35 година стажа осигурања.

За мушкарце су ови услови навршених 65 година живота и 15 година стажа осигурања или навршених 59 година и четири мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.

- Услов у погледу навршених година живота повећава се постепено за четири мјесеца, још на почетку 2024. и 2025. године, када се у потпуности навршава услов од 60 година живота и 40 година пензијског стажа за мушкарца и жену, као и услов, само за жену осигураника, од навршених 58 година живота и 35 година стажа осигурања - напоменули су из Фонда.

Коментари 0
Повезане вијести
Најнижа пензија у Српској за 220 КМ мања од најниже пензије у ФБиХ Најнижа пензија у Српској за 220 КМ мања од најниже пензије у ФБиХ
Почела исплата пензија за децембар Почела исплата пензија за децембар
Пола пензије потроше да би је подигли Пола пензије потроше да би је подигли
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  13h 57m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 26m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 34m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 0m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 36m
  0