Позовимо 1416 за Јована Јововића из Сокоца

01.05.2021. 12:31
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ покренуло је нову хуманитарну акцију под називом „За Јованово мјесто под сунцем“.

Јован Јововић је наш седамнаестогодишњи суграђанин, којем је од рођена дијагностикована церебрална парализа, која са собом носи и низ других дијагноза. Током раних година одрастања живио је са сметњама у развоју и под љекарским надзором. Његово здравствено стање било је прилично под контролом, али се погоршало 2011. године када му је на Универзитетском клиничком центру Сарајево, у Болници Кошево, урађена операција крајника. Тада је преживио сепсу, а посљедице су остале заувијек. Услиједило је мноштво компликација, између осталог и поновна операција у Београду, гдје му је урађена трахеостомија и пласирана гастростома преко које почиње да се храни. Период од четири мјесеца боравка у болници и на механичкој вентилацији узроковао је додатне трајне проблеме.

Јован живи са мајком Жељком и млађим братом Андрејом у стану од 36 квадрата на четвртом спрату. Стан нема терасу, а у згради нема лифта, тако да он никада није напољу, нити на свјежем ваздуху. За ову животну причу чланови Удружења случајно су сазнали, а у стварно стање увјерили су се посјетивши их лично.

Јовану је потребна здравствена њега 24 часа, а мајчинска љубав и пажња развиле су у Жељки несвакидашњу снагу и вољу да се потпуно едукује за пружање медицинске помоћи. Иако изазива дивљење својом храброшћу и упорношћу, она каже да је Јован највећи борац у овој причи. Без обзира на то што Жељка није запослена већ годинама, нити је у прилици да тражи запослење, додаје да са примањима која имају могу нормално функционисати. Једино су жељни сунчевих зрака и боравка на свјежем ваздуху.

-Да живимо у кући наш живот би био и те како бољи и квалитетнији. Имамо плац у насељу Соколачке њиве и грађевинску дозволу. Одговарала би нам приземна кућа са поткровљем и то би било сасвим довољно за нас троје. Свака година иза нас протекла је у мукотрпној борби, због чега нисам била у прилици да планирам изградњу куће. Јовану је стално потребна терапија кисеоником. Нажалост, његова плућа су исцрпљена због сталних упала, изазваних хроничном бактеријском инфекцијом. Храни се помоћу гастростоме те се исхрана мора прилагодити таквом начину. С обзиром на то да живим сама са двоје дјеце нисам у могућности обезбиједити средства за изградњу куће, али дивни људи из Удружења „Свети Василије Острошки“ дали су ми наду да се то може реализовати. Када су ме посјетили момци из Удружења увјерили су ме у своје искрене намјере. Мислим да их је сами Бог послао у овом периоду, када се Јованово стање с плућима погоршало – испричала је Жељка.

Чим је прихватила руку пријатељства од чланова Удружења, приступило се осмишљавању идеје и изради плана акције. Прво на реду било је покретање хуманитарног М’тел броја, који ће бити у функцији од 1. маја, а позивом на додијељени број дароваће се 1 КМ за изградњу новог дома породици Јововић.

-На редовним састанцима усвојено је неколико квалитетних приједлога који би осигурали конкретна новчана средства. Након што смо успјели добити хуманитарни број, једногласно смо одлучили да овогодишње ходочашће до манастира Острог посветимо Јовану и његовој породици. Свима је надалеко позната традиционална прича о поклоњењу, што сигурно можемо искористити у циљу препознавања наших часних намјера. Сав прикупљен новац, који добијемо од привредника у виду подршке за ходочашће, биће преусмјерен у сврху изградње куће за породицу Јововић. Током цијелог пута дијелићемо промотивни материјал, како би подстакли људе да позову хуманитарни број. Осим тога, знатан број касица поставићемо како у продајним и угоститељским објектима у нашем граду, тако и у сусједним општинама и шире. Већ по повратку са поклоничког путовања направићемо први пресјек учињеног. Очекујемо велику подршку у акцији „За Јованово мјесто под сунцем“, јер само заједно можемо чинити велика дјела. Већ смо добили понуду за помоћ од неких суграђана. Овом приликом поменуо бих Сретка Марјановића, који је у претходном периоду имао визију да помогне овој породици, те осим што ће приложити одређена средства и допринијети акцији, већ има спреман план пројекта за иградњу куће – казао је предсједник Удружења „Свети Василије Острошки“ Дејан Елез.

Хуманитарни број биће активан од 1. до 31.маја 2021. године, а средства се могу донирати на текући жиро рачун Удружења 562 – 012 – 81550261-02 код НЛБ банке.

Коментари 0
Повезане вијести
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну акцију (ФОТО) Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну ак...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 16m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 40m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 33m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 24m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 34m
    0