Прасићи опет поскупјели

23.03.2023. 09:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прасићи на сточним пијацама опет су поскупјели, а њихова цијена достигла је рекорд када је ријеч о Васкршњем посту, у којем се раније није дешавало да цијена стоке у Српској расте.

На бијељинској сточној пијаци, килограм живе ваге прије пар дана отишао је са 8 на 8,5-9 КМ, а прије тачно мјесец дана коштао је између 6,3 и 7 КМ. Само у овом периоду, прасићи су поскупјели за скоро трећину.

По свему судећи, ове године ће, за Васкрс, Први мај и предстојеће славе, цијена прасића бити рекордна.   

Из Удружења узгајивача свиња Републике Српске недавно су поручили да би килограм живе ваге за празнике и славе могао да кошта и до 10 КМ, али је већ сада јасно да би њихова цијена веома лако могла да буде и виша.

Подсјетимо, лани је килограм живе ваге за Васкрс и Први мај коштао око 9 КМ.  

– До поскупљења живе ваге током овог поста дошло је јер су товљачи у овом периоду масовно почели да купују прасиће. Купују све што могу, да се обезбиједе за касније. Зато и јесте дошло до поскупљења, које ће бити још веће пред крај поста, односно пред Васкрс и за славе које долазе – наглашава за Српскаинфо предсједник овог удружења Мишо Маљчић.

Грађани не памте оволике цијене прасића пред празнике, а посебно не у посту, кад је цијена стоке увијек мировала.

– Богами, ове године би прасићи могли да достигну рекорд свих рекорда. Па, чињеница да већ сада коштају до 9 КМ по килограму, слути да ће за празнике бити још скупљи. Многи ће морати добро размислити хоће ли на трпези имати цијелу печеницу или пар килограма прасетине из рерне – поручује Стојан К, молер из Бањалуке.

И преко огласа, прасићи тешки 20-30 килограма продају се за 9 КМ по килограму.

Узгајивачи подсјећају да су годинама упозоравали на прекомјерни увоз меса из Европе, али да их нико није чуо, па се сада суочавамо са крахом сомаћег сточног фонда.

– Онда је дошла ова велика криза, па и ЕУ забрањује извоз свињетине, јер воде рачуна о прехрамбеној сигурности свог становништва. Цех овакве ситуације плаћа наш човјек, који сада скупо купује и стоку и свјеже месо – поручују домаћи узгајивачи.

Званична статистика показује да је за двије године број свиња у Српској пао за скоро трећину. Наиме, у оборима смо 2020. имали 619.400, а лане 420.000 свиња.

Пише: Маја Радоја

Коментари 0
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 45m
    9