Пребиловци - Тамо и камен има ожиљак

05.08.2023. 12:20
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Пребиловци код Чапљине су једно од најстрадалнијих српских села у којем су усташе у августу 1941. године на најстрашније начине поубијали и живе у јаму бацили више од 850 житеља, од чега више од 600 жена и дјеце.

Пребиловци су симбол страдања српског народа на овим просторима, а празник Светих новомученика, установљен је и уписан у календар Српске православне цркве у знак сјећања на страдале Пребиловчане, али на још око 3000 Срба овог краја који су те 1941. године убијани и бацани у херцеговачке јаме.

Спомен-крипту са ексхумираним остацима невиних жртава минирао је и разорио 1992.  ХВО, а 2015. године на том мјесту подигнут је и освештан спомен храм Христовог Васкрсења.

Тамо и камен има ожиљак

У Пребиловцима 4. августа 1991. године сахрањени су посмртни остаци Срба из Херцеговине, жртава усташког геноцида у Другом свјетском рату.

Кости убијених распоређене су у 108 сандука и пренесене у крипту будуће спомен-костурнице.

Темеље цркве освештао је Његова светост патријарх српски Павле.

Масакр у Пребиловцима починиле су усташе између 6. и 11. августа 1941. године, под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, дјеце и стараца.

Већина је жива бачена у јаму Голубинку, док су остали убијени на лицу мјеста. Педесет и четири српска домаћинства Пребиловаца су тим покољем заувјек угашена.

Рано ујутру 4. августа 1941. године, 1.000 до 1.500 усташа напало је село из три правца. У селу су биле углавном жене, дјеца и старци, док одрасли мушкарци, у страху од усташа, нису спавали код својих кућа.

Усташе су по уласку у село отпочеле са претресањем кућа, прикупљањем становништва, силовањем жена и дјевојака и пљачком. Становници центра села довезени су код зграде основне школе.

Усташке оргије садизма и бестијалности над незаштићеним женама и дјевојкама, а нарочито над дјевојчицама од 12 до 15 година трајале су неколико часова.

Једина особа која се спасила и жива изашла из школе у Пребиловцима била је Мара Булут. Према њеним ријечима, усташе су вадиле бебе из колијевки и разбијале дјечије главе о зид школе пред очима мајки.

Након свих ових злостављања и мучења, усташе су становнике центра села још у току тог дана отјерале према Чапљини и затвориле у злогласни "Силос" код села Тасовчића и ту су преноћили, без хране и воде.

Сутрадан, 5. августа, Пребиловчани су отјерани на жељезничку станицу у Чапљину, одакле су увече истог дана транспортовани у специјалној композицији вагона до села Шурманци.

Пребиловачке жене, дјецу и старце затворене у овим вагонима чувало је око 300 усташа под командом Андрије Буљана до јутра 6. августа.

У раним јутарњим часовима 6. августа, похватано и преживјело становништво Пребиловаца истјерано је из вагона, сврстано у колону и потјерано уз брдо према селу Шурманцима.

Колона је била подвргнута детаљном претресу и опљачкана, а затим дотјерана до јаме Голубинке.

Покољ, односно бацање преживјелих у ову јаму, трајао је пуних шест часова /од 7.30 до 13.30 часова/. Према подацима који су утврђени на судском процесу у Мостару, за то време је у јаму Голубинку бачено 470 лица, и то 237 дјеце и 233 жене.

Касније је утврђено да је тога дана у јаму Голубинку бачено више од 500 лица. Такође је утврђено да су усташки злочинци прије и послије 6. августа доводили мање и веће групе жртава у Шурманце осам пута и бацали их у исту јаму.

Мјесец дана након покоља, усташе су населиле у Пребиловце 60-70 хрватских породица из Љубушког и Чапљинског среза, а Пребиловцима су промијенили назив у Ново Село. Када су Италијани окупирали Херцеговину, усташка посада и насељеници напустили су Пребиловце.

Усташе су бјежале из Пребиловаца јер су Италијани почели да хапсе усташке кољаче и пружају заштиту Србима, првенствено у градовима. Усташе су из Пребиловаца однијеле све што се могло однијети и што је било вриједно.

У материјалима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача пише да је из Пребиловаца опљачкано око 10.000 грла ситне и 1.000 грла крупне стоке заједно са цијелом покретном имовином.

Жито и вредније ствари усташе су камионима превозиле у Чапљину - наводно за потребе болнице и усташких институција у том градићу.

Размјере усташке бестијалности навеле су италијанског генерала Алесандра Лузана да пошаље детаљан извјештај о овом злочину Мусолинију.

У овом писму Лузано истиче да је учитељица Стана Арнаутовић силована пред њеним ђацима и да су чак и дјевојчице од осам година биле силоване.

Лузано се згражава над чињеницом да је у овом срамном чину учествовао и један свештеник Римокатоличке цркве.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 06.08.2023. 11:24
    Tuga nasa velika,rece poeta Nogo,i jeste srbska tuga velika.
Повезане вијести
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 54m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    20h 37m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 54m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 52m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    22h 28m
    0