Предсједништво СДС: Општине и градови неће милост и мрвице већ оно што им припада

22.03.2023. 18:06
0
ИЗВОР: katera.news

Након сједнице Предсједништва СДС-а која је данас одржана у Бањалуци истакнуто је да је  Љубиша Ћосић, иако је најприје негирао захтјеве КОЛОС-а СДС, на крају ипак сазвао сједницу Предсједништва Савеза општина и градова.

- Сазвао је сједницу Предсједништва Савеза општина и градова са дневним редом који предвиђа одржавање Скупштине Савеза општина и градова коју смо ми и тражили што је напредак наше иницијативе – рекли су након сједнице.

Милан Миличевић је подсјетио да је КОЛОС СДС прије мјесец дана изразио незадовољство приливима ПДВ-а у локалне буџете и енормним порастом рачуна за електричну енергију и упутио захтјеве према Савезу општина и градова.

- Тада смо рекли да ће СДС-ови начелници иступити или замрзнути статус у Савезу општина и градова уколико се наши захтјеви не расправе од стране релевантних институција.  За сад нећемо то још урадити јер је наша политичка иницијатива ипак покренула одређене кораке иако је предсједник Савеза општина и градова на почетку политикантски одбио наше захтјеве, не желивши да разговара са нама. Ваљда су схватили да оне проблеме које имамо ми имају и начелници из СНСД-а - поручио је Миличевић.

Он је истакао да су приходи од ПДВ-а који су повећани за 20% нису значили за локалне буџете више од 10%.

- Приходи од ПДВ-а у локалне буџете су мањи него што су требали да буду. С друге стране, рачуни за јавну расвјету су порасли за 50% у односу на прије годину дана - поручио је Миличевић.

Члан Предсједништва СДС Ђорђе Милићевић је поручио да је тема финансирања локалних заједница животна тема.

- Ми сутра, на сједници Предсједништва Савеза општина и градовова очекујемо да се закаже Скупштина ове организације и да једна од тачака буду смањени проходи од ПДВ-а и транспарентнија расподјела средстава из јавних инвеститција Владе Републике Српске. Нпр. током 2022. Влада је локалним заједницама упутила 30 милиона КМ путем јавних инвестиција. 29,2 милиона КМ отишло је општина гдје СНСД има начелника а само 800 хиљада КМ упућено је једино граду Бањалука - казао је Милићевић.

Очекујемо да Предсједништво Савеза општина и градова у пуном саставу, каже он, обави састанак и са премијером Вишковићем на тему прилива средстава у локлане буџете гдје ће тражити да локалне заједнице са 24% прихода од ПДВ-а дођу макар до 26% прихода јер се живот дешава у локалним заједницама.

- Нећемо милост и мрвице из буџета већ желимо да кроз закон о буџетском систему дефинишемо шта припада локалним заједницама. Не очекујемо долазак неког Деда мраза у локалне заједнице који ће из неких својих буџетских средстава дијелити нека средства као нпр јуче што се десило у општини Билећа - закључио је Милићевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођене 23 бебе У Српској рођене 23 бебе
Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање" Вишковић о новом задужењу Српске "Не знам зашто се толико потенцира ово питање"
Обољелима од ријетких болести доступна храна за посебне намјене Обољелима од ријетких болести доступна храна за посебне намјене
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  17h 42m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  18h 4m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  8h 10m
  1
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  17h 5m
  0
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  14h 1m
  0