Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada

22.03.2023. 18:06
0
IZVOR: katera.news

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a koja je danas održana u Banjaluci istaknuto je da je  Ljubiša Ćosić, iako je najprije negirao zahtjeve KOLOS-a SDS, na kraju ipak sazvao sjednicu Predsjedništva Saveza opština i gradova.

- Sazvao je sjednicu Predsjedništva Saveza opština i gradova sa dnevnim redom koji predviđa održavanje Skupštine Saveza opština i gradova koju smo mi i tražili što je napredak naše inicijative – rekli su nakon sjednice.

Milan Miličević je podsjetio da je KOLOS SDS prije mjesec dana izrazio nezadovoljstvo prilivima PDV-a u lokalne budžete i enormnim porastom računa za električnu energiju i uputio zahtjeve prema Savezu opština i gradova.

- Tada smo rekli da će SDS-ovi načelnici istupiti ili zamrznuti status u Savezu opština i gradova ukoliko se naši zahtjevi ne rasprave od strane relevantnih institucija.  Za sad nećemo to još uraditi jer je naša politička inicijativa ipak pokrenula određene korake iako je predsjednik Saveza opština i gradova na početku politikantski odbio naše zahtjeve, ne želivši da razgovara sa nama. Valjda su shvatili da one probleme koje imamo mi imaju i načelnici iz SNSD-a - poručio je Miličević.

On je istakao da su prihodi od PDV-a koji su povećani za 20% nisu značili za lokalne budžete više od 10%.

- Prihodi od PDV-a u lokalne budžete su manji nego što su trebali da budu. S druge strane, računi za javnu rasvjetu su porasli za 50% u odnosu na prije godinu dana - poručio je Miličević.

Član Predsjedništva SDS Đorđe Milićević je poručio da je tema finansiranja lokalnih zajednica životna tema.

- Mi sutra, na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradovova očekujemo da se zakaže Skupština ove organizacije i da jedna od tačaka budu smanjeni prohodi od PDV-a i transparentnija raspodjela sredstava iz javnih investitcija Vlade Republike Srpske. Npr. tokom 2022. Vlada je lokalnim zajednicama uputila 30 miliona KM putem javnih investicija. 29,2 miliona KM otišlo je opština gdje SNSD ima načelnika a samo 800 hiljada KM upućeno je jedino gradu Banjaluka - kazao je Milićević.

Očekujemo da Predsjedništvo Saveza opština i gradova u punom sastavu, kaže on, obavi sastanak i sa premijerom Viškovićem na temu priliva sredstava u loklane budžete gdje će tražiti da lokalne zajednice sa 24% prihoda od PDV-a dođu makar do 26% prihoda jer se život dešava u lokalnim zajednicama.

- Nećemo milost i mrvice iz budžeta već želimo da kroz zakon o budžetskom sistemu definišemo šta pripada lokalnim zajednicama. Ne očekujemo dolazak nekog Deda mraza u lokalne zajednice koji će iz nekih svojih budžetskih sredstava dijeliti neka sredstva kao npr juče što se desilo u opštini Bileća - zaključio je Milićević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    12h 5m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    11h 0m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 48m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    6h 54m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    15h 22m
    0