Представљала се као инспектор у МУП Српске и "сређивала" донације

27.12.2021. 13:18
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Основни суд у Бањалуци потврдио је оптужницу против Данијеле Лазић која се терети за продужено кривично дјело преваре, сазнаје "Српскаинфо".

Оптужница против Лазићеве садржи 12 тачака, односно кривичних дјела у којима је како наводе из бањалучког тужилаштва, оптужена стекла имовинску корист у износу од око 30.000 марака.

Како подсјећа "Српскаинфо", раније је имала екслузивне информације о преварама које је Лазићева починила у више градова Републике Српске

Према оптужници Лазићева је кривична дјела извршила у периоду од јануара 2020. године до 28. јуна ове године на подручју Бањалуке.

– Оптужена је у више наврата, у намјери да за себе прибави противправну имовинску корист, довела више особа у заблуду, лажним приказивањем чињеница и лажно се представљајући као службена особа и тако навела оштећене да на штету своје имовине дају одређене количине новца Данијели Лазић – наводи се у оптужници Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

12 тачака оптужнице

1. У мају и јуну мјесецу 2020. године, у Бањалуци, у намјери да за себе прибави противправну имовинску корист, довела у заблуду оштећену О. Ј, власницу козметичког салона. Оптужена се претходно лажно представила као “санитарни инспектор”, те лажно приказала чињеницу да је расписан конкурс за додјелу једнократне помоћи самосталним привредницима, на који иста може утицати, односно помоћи да оштећена добије та подстицајна средства, те лажно приказала чињеницу да оштећена има двије неплаћене комуналне таксе и тако навела О.Ј. да на штету своје имовине учини бесплатно пружање козметичких третмана Данијели Лазић, те да јој да новац у укупном износу од 305 КМ.

2. У мају и јуну 2020. године, довела у заблуду Б.Ш. која је запослена као радница козметичког салона на начин да се претходно лажно представила као “санитарни инспектор”, те лажно приказала чињеницу да оштећена има право на накнаду за самохраног родитеља, на коју Данијела Лазић може утицати да ју оштећена добије и тако навела оштећену Б.Ш. да на штету своје имовине да новац у укупном износу од 150 КМ.

3. У марту 2020. године у аутомеханичарској радњи власништво Ж.С, довела у заблуду оштећеног тако што се представила као санитарни инспектор. Оптужена је лажно приказала чињеницу да може утицати да оштећени добије подстицај Градске управе града Бањалука, а који је у вези са додјелом новчаних средстава малим предузетницима, с тим да јој оштећени претходно да новац у износу од 356 КМ и 242 КМ, а за потребе плаћања градских такси и тако навела оштећеног Ж.С. да на штету своје имовине да истој новчани износ у висини од 598 КМ.

У периоду од новембра 2020. године па до јануара 2021. године у Бањалуци, у намјери да за себе прибави противправну имовинску корист, довела у заблуду оштећене З.К. и његовог сина Ж. К. Оптужена се представила као адвокат, те лажно приказала чињеницу да ће саставити тужбу за развод брака између Ж. К. и његове тадашње супруге Ј.К, с тим да јој оштећени претходно у више наврата дају новчана средства за плаћање такси, што оштећени З.К. и чини. Оштећени је Данијели Лазић у више наврата дао новац у укупном износу од 1.144 КМ, а оптужена је лажно приказала чињеницу да ће у име и за рачун оштећеног З.К. поднијети захтјев за одобрење средстава за пољопривредни подстицај за мале привреднике, с тим да јој оштећени претходно да новац у износу од 670 марака затим 301 КМ и 180 КМ, а за потребе плаћања градских такси. На овај начин Лазићева је навела оштећеног З. К. да јој да новчани износ од 1.151 КМ, након чега је Данијела Лазић 6. фебруара 2021. године дјелимично вратила дуг у износу од 500 КМ.

 

5. У периоду од маја па до августа 2020. године, у Бањалуци, довела у заблуду оштећеног Р.Ш, на начин да се претходно лажно представила као запослена у фирми из Бањалуке, те лажно приказала чињеницу да ће у фирми бити лицитација кориштених возила, односно да ће возила бити на продају. По том основу, а за учешће на лицитацијама и куповини возила, оштећени је, прво дао Данијели Лазић новац у износу од 3.500 КМ за куповину аутомобила “шкода”, затим новац у износу од 5.000 КМ такође за куповину аутомобила марке “шкода”, те новац у износу од 7.000 КМ за куповину аутомобила “мерцедес”, као и новац на име регистрације и осигурања претходно наведених возила у износу од 1.500 КМ, те је на тај начин навела оштећеног да на штету своје имовине да истој новац у укупном износу од 17.000 КМ.

6. У периоду од маја па до августа 2020.године, довела у заблуду оштећену М.Г, на начин да се претходно лажно представила као запослена у Министарству пољопривреде у Влади Републике Српске, те лажно приказала чињеницу да ће у претходно наведеном министарству бити на продају кориштена возила, конкретно “шкода октавија” и да ће цијена бити 4.000 КМ као и да ће испорука возила бити 25. јуна 2020. Године. Оштећена М.Г. је исказала интересовање за куповину, па је тако на име аванса прво дала новац у износу од 1.000 КМ Данијели Лазић, након чега је у више наврата, дала по истом основу, односно куповини аутомобила, различите новчане износе Данијели Лазић, те је на тај начин навела оштећену да да новац у укупном износу од 4.500 КМ.

7. У мјесецу мају и јуну 2020. године, довела у заблуду оштећеног Б.Ш, лажно се представљајући као запослена у МУП-у Српске, конкретно у Полицијској станици Лауш као инспектор. Лажно је приказала чињеницу да може обезбиједити пољопривредни подстицај у износу од 30.000 КМ који додјељује Влада РС пољопривредним произвођачима, с тим да јој оштећени претходно да новац за плаћање републичких такси које је неопходно платити за додјелу подстицаја, што је оштећени и учинио, те у више наврата, на штету своје имовине, дао новац Данијели Лазић у укупном износу од 1.000 КМ.

8. Почетком 2020.године, у Бањалуци, довела у заблуду оштећеног М.М, на начин да се претходно лажно представила као запослена у Министарству пољопривреде РС, те лажно приказала чињеницу да може обезбиједити пољопривредни подстицај у износу од 30.000 КМ који додјељује Влада пољопривредним произвођачима. Оштећени је претходно требао дати новац за плаћање републичких такси за додјелу подстицаја, што је оштећени и учинио, те је Данијели Лазић предао 350 КМ.

9. У мају и јуну 2020. године довела у заблуду оштећену Б. Б. Ш, лажно се представљајући као запослена у Центру за бесплатну правну помоћ Бањалука, те је лажно приказала чињеницу да може помоћи оштећеној да покрене поступак легализације за њену породичну кућу, а који захтјев је оштећена поднијела још 2016. године. Међутим након подношења захтјева није добила никакав одговор, те је за потребе наводне легализације породичне куће, тражила од оштећене да јој исплати новчане износе, па је тако оштећена прво дала 930 КМ, затим 680 КМ, а након тога и износе од 700 КМ и 241 КМ. На тај начин навела је оштећену да на штету своје имовине да новац у укупном износу од 2.551 КМ.

10. У октобру 2020. године у фризерском салону довела у заблуду власницу Т. Ш, на начин да се лажно представила као запослена у МУП-у Српске, конкретно у Полицијској управи Бањалука као инспектор за кривична дјела насиља у породици, те лажно приказала чињеницу да је расписан конкурс за додјелу једнократне помоћи самосталним привредницима, на који Лазићева може утицати, односно помоћи да оштећена добије та подстицајна средства. Оштећена је претходно Лазићевој требала дати новац у износу од 141 марке за потребе плаћање градских такси, што је оштећена и учинила.

11. У децембру 2020. године у Бањалуци, Лазићева је довела у заблуду Д. В, на начин да се претходно лажно представила као запослена у Центру за социјални рад Бањалука и Градској општини Бањалука, те лажно приказала чињеницу да може обезбиједити пољопривредни подстицај у износу од 4.000 КМ који додјељује Влада РС пољопривредним произвођачима, као и да може утицати да оштећени добије дозволу за легализацију породичне куће. Оштећени је за ову “услугу” Лазићевој платио 1.200 марака.

12. У периоду од августа 2020. године до јануара 2021. године, у Бањалуци, у намјери да за себе прибави противправну имовинску корист, Лазићева је довела у заблуду оштећеног И. Р, на начин да се претходно лажно представила као запослена у МУП-у  Српске, конкретно као инспектор за кривична дјела насиља у породици у Добоју и Бањалуци, те је лажно приказала чињеницу да може обезбиједити пољопривредни подстицај у износу од 20.000 КМ који додјељује Влада Српске пољопривредним произвођачима, новчану помоћ за преуређење породичне куће као и легализацију исте, те једнократну помоћ за сестру оштећеног, коју додјељује Центар за социјални рад Бањалука инвалидним лицима, с тим што је од оштећеног претходно тражила да јој да одређене новчане износе за потребе плаћања такси. Оштећени је Лазићевој укупно платио 3.800 КМ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Predator 27.12.2021. 15:24
    Dok je ovaca bice i vune
Повезане вијести
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 12m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 27m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 18m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 45m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 37m
    0