Представљен уџбеник здравствене његе за средњошколце

03.06.2022. 18:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Захваљајући Михаилу Миликићу из Фоче, који је написао уџбеник "Здравствена њега", ученици средњих медицинских школа у Српској неће морати више да копирају дијелове старих уџбеника и први пут имаће на једном мјесту комплетно градиво из овог наставног предмета.

Министарство просвјете и културе Републике Српске одобрило је овај уџбеник и уврстило га од идуће школске године у наставни план и програм свих средњих медицинских школа и то за ученике првих и других разреда, који се школују за занимања медицински техничар и акушерско-гинеколошки техничар.

Двадесетшестогодишњи професор здравствене његе рекао је да су га недостатак стручне литературе и потреба да се средњошколцима на прегледан начин прикажу поступци и процедуре које обављају медицинске сестре и техничари мотивисали да се одлучи за писање уџбеника.

Теоријска и практична знања која је стекао на Медицинском факултету у Фочи, Миликић је објединио у једну стручну цјелину и на једноставан начин појаснио све медицинске процедуре.

- До сада смо имали неке уџбенике из Србије, који су се тешко могли набавити код нас, а та издања су још из седамдесетих, осамдесетих година прошлог вијека, тако да је ђацима било тешко да до њих дођу. Морали су да копирају више књига, много материјала и тешко су се сналазили, а сада је све на једном мјесту - навео је Миликић.

Он је додао да уџбеник обухвата поглавља од пријема пацијента у здравствену установу и њиховог збрињавања до лијечења, рехабилитације и отпуста из болнице.

Један од рецензената уџбеника, професор Медицинског факултета у Фочи Сања Марић истакла је да ће први пут сви ђаци у Српској стицати знање из истог уџбеника, што посљедњих 60 година није био случај.

Према њеним ријечима, у 18 поглавља теоријски и практично описано је све и људи који се први пут сусрећу са основним медицинским знањима могу на једном мјесту да нађу све оно што им је потребно да би се побољшао квалитет лијечења пацијената и здравствене његе.

- Од 1961. године изашле су бројне генерације медицинских сестара и техничара, али први пут имамо уџбеник и домаћег аутора који је на једном мјесту све лијепо посложио, што ће олакшати како ђацима тако и професорима - рекла је Марићева.

Уз Марићеву, Миликићев рад, на промоцији уџбеника у Центру за културу и информисање, позитивно су оцијенили професор Медицинског факултета у Фочи Миливоје Достић и специјалиста инфектолог Универзитетске болнице Фоча Дијана Дивчић Лучић.

Општина Фоча наградила је недавно Миликића, на свечаној сједници поводом Дана општине, новчаном наградом за посебан допринос и стваралаштво у изради уџбеника као наставног средства у области образовања.

Уџбеник "Здравствена њега" доступан је у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Српске.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 12m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    13h 32m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    23h 56m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    2h 45m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    2h 39m
    0