Представљена монографија о страдању Срба власеничког краја

27.08.2022. 09:16
0
ИЗВОР: srna.rs

 У Власеници је промовисана монографија "Страдање Срба власеничког краја у 19. и 20. вијеку" аутора Миленка Станића у којој је представио три велика геноцида над српским народом и указао да је образац страдања увијек био исти - наредбодавци су били страни окупатори, а извршиоци домаћи помагачи.

- Евидентно је да су у том периоду била три велика геноцида над српским народом. Први у вријеме Османског периода турске окупације, други током Првог и трећи у вријеме Другог свјетског рата - изјавио је новинарима Станић након синоћне промоције у амфитеатру Шумарског факултета.

Он је рекао да је интересантно да је образац страдања Срба увијек био исти, да су организатори и наредбодавци били страни завојевачи и окупатори, а извршиоци домаћи помагачи.

Станић је рекао да размјере свих страдања, нажалост, нису утврдили и да је то велики проблем, због чега је одлучио да се упусти у истраживање, иако је по професији економиста.

- Ушао сам у историјске архиве да покушам бар дио страдања Срба да прикажем у својој монографији и мислим да сам дио у томе успио. Ово издање је само почетак и темељ истраживања. Наредних година ћемо радити на допуни тих монографија, да се коначно неправда којој смо сви, мање-више, кумовали и допринијели, почне исправљати, да се на тај начин одужимо нашим страдалим прецима - навео је Станић.

Један од организатора промоције, власенички писац и предсједник Књижевног клуба "Луча" Аћим Тодоровић рекао је да су на опште задовољство грађана Власенице, регије и шире, присуствовали промоцији Монографије у којој је аутор пронашао све аргументоване документе.

- Унио их је у монографију и на фасцинантан начин отворио једно ново поглавље у разумијевању страдања српског народа на овим просторима - рекао је Тодоровић.

Промоцији је присуствовао и професор Војислав Митровић, који је изразио задовољство да је написана монографија која освјетљава прошлост и страдања српског народа, надајући се да ће она имати велики утицај и на савременике, а нарочито на будућа покољена.

-Треба да знамо шта је то наш народ преживио и да нам то буде путоказ за будућност, да нам се таква страдања никада не понове, да спријечимо план истребљења српског народа, који је на овим просторима увијек био бедем, који је спречавао непријатеље да поробе нашу земљу - навео је Митровић.

Митровић је рекао да је ријеч о значајном документу који је много више од самог појма монографије, пожељевши да аутор настави овај рад и да буде више оних који ће сарађивати и писати овакве књиге, да се сазна истина о страдању Срба.

Општина Власеница је подржала и ову промоцију, а начелник Мирослав Краљевић рекао је да је у монографији много историјских података који до сада, можда, нису били познати.

- Описани су догађаји који су јако битни за овај народ јер је раније пропуштен дио историје о којој се није причало, због система у којима се живјело - навео је Краљевић.

Он је нагласио да је српски народ само тражио парче неба под сунцем и ништа друго, а били су убијани из разлога који је био познат неком трећем.

Краљевић је рекао да је битна порука која је отишла са ове промоције - не мрзећи никога, само говорећи о ономе што се десило.

- Маса људи је страдала само зато што су Срби и то морамо да памтимо, као што то раде други народи. Срби кроз историју нису били геноцидан народ, само смо бранили оно што је наше, крсну славу, своје презиме и огњиште - поручио је Краљевић.

Он је изразио увјерење да ће ова књига "ићи од руке до руке", да ће бити читана, преведена на друге језике како би свијет сазнао о ономе што се десило на овом простору.

Монографија "Страдање Срба власеничког краја у 19. и 20. вијеку", између осталог, посвећена је и страдалим члановима породице Станић од усташке легије, као и свим породицама које су изгубиле своје најмилије.

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 2m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 29m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 17m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 38m
    0