Predstavljena monografija o stradanju Srba vlaseničkog kraja

27.08.2022. 09:16
0
IZVOR: srna.rs

 U Vlasenici je promovisana monografija "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u 19. i 20. vijeku" autora Milenka Stanića u kojoj je predstavio tri velika genocida nad srpskim narodom i ukazao da je obrazac stradanja uvijek bio isti - naredbodavci su bili strani okupatori, a izvršioci domaći pomagači.

- Evidentno je da su u tom periodu bila tri velika genocida nad srpskim narodom. Prvi u vrijeme Osmanskog perioda turske okupacije, drugi tokom Prvog i treći u vrijeme Drugog svjetskog rata - izjavio je novinarima Stanić nakon sinoćne promocije u amfiteatru Šumarskog fakulteta.

On je rekao da je interesantno da je obrazac stradanja Srba uvijek bio isti, da su organizatori i naredbodavci bili strani zavojevači i okupatori, a izvršioci domaći pomagači.

Stanić je rekao da razmjere svih stradanja, nažalost, nisu utvrdili i da je to veliki problem, zbog čega je odlučio da se upusti u istraživanje, iako je po profesiji ekonomista.

- Ušao sam u istorijske arhive da pokušam bar dio stradanja Srba da prikažem u svojoj monografiji i mislim da sam dio u tome uspio. Ovo izdanje je samo početak i temelj istraživanja. Narednih godina ćemo raditi na dopuni tih monografija, da se konačno nepravda kojoj smo svi, manje-više, kumovali i doprinijeli, počne ispravljati, da se na taj način odužimo našim stradalim precima - naveo je Stanić.

Jedan od organizatora promocije, vlasenički pisac i predsjednik Književnog kluba "Luča" Aćim Todorović rekao je da su na opšte zadovoljstvo građana Vlasenice, regije i šire, prisustvovali promociji Monografije u kojoj je autor pronašao sve argumentovane dokumente.

- Unio ih je u monografiju i na fascinantan način otvorio jedno novo poglavlje u razumijevanju stradanja srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Todorović.

Promociji je prisustvovao i profesor Vojislav Mitrović, koji je izrazio zadovoljstvo da je napisana monografija koja osvjetljava prošlost i stradanja srpskog naroda, nadajući se da će ona imati veliki uticaj i na savremenike, a naročito na buduća pokoljena.

-Treba da znamo šta je to naš narod preživio i da nam to bude putokaz za budućnost, da nam se takva stradanja nikada ne ponove, da spriječimo plan istrebljenja srpskog naroda, koji je na ovim prostorima uvijek bio bedem, koji je sprečavao neprijatelje da porobe našu zemlju - naveo je Mitrović.

Mitrović je rekao da je riječ o značajnom dokumentu koji je mnogo više od samog pojma monografije, poželjevši da autor nastavi ovaj rad i da bude više onih koji će sarađivati i pisati ovakve knjige, da se sazna istina o stradanju Srba.

Opština Vlasenica je podržala i ovu promociju, a načelnik Miroslav Kraljević rekao je da je u monografiji mnogo istorijskih podataka koji do sada, možda, nisu bili poznati.

- Opisani su događaji koji su jako bitni za ovaj narod jer je ranije propušten dio istorije o kojoj se nije pričalo, zbog sistema u kojima se živjelo - naveo je Kraljević.

On je naglasio da je srpski narod samo tražio parče neba pod suncem i ništa drugo, a bili su ubijani iz razloga koji je bio poznat nekom trećem.

Kraljević je rekao da je bitna poruka koja je otišla sa ove promocije - ne mrzeći nikoga, samo govoreći o onome što se desilo.

- Masa ljudi je stradala samo zato što su Srbi i to moramo da pamtimo, kao što to rade drugi narodi. Srbi kroz istoriju nisu bili genocidan narod, samo smo branili ono što je naše, krsnu slavu, svoje prezime i ognjište - poručio je Kraljević.

On je izrazio uvjerenje da će ova knjiga "ići od ruke do ruke", da će biti čitana, prevedena na druge jezike kako bi svijet saznao o onome što se desilo na ovom prostoru.

Monografija "Stradanje Srba vlaseničkog kraja u 19. i 20. vijeku", između ostalog, posvećena je i stradalim članovima porodice Stanić od ustaške legije, kao i svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    10h 34m
    0
  • Krađa u Palama
    8h 52m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    23h 11m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    5h 19m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    8h 7m
    0