Представништво Српске у Москви грађане коштало 14 милиона КМ

14.06.2021. 16:59
0
ИЗВОР: capital.ba

Република Српска дала је у протеклих 20 година више од 14 милиона марака Представништву у Москви, док од најзначајнијих руских инвестиција у Српској тренутно имамо затворену Рафинерију нафте Борд, Рафинерију уља Модрича у милионским губицима и „Comsar“ пројекте који годинама тапкају у мјесту.

Занимљиво је да осим редовних средстава које Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу даје за финансирање представништава Републике Српске у иностранству, Представништво у Москви у задње три године добија и значајне износе од Министарства трговине и туризма РС и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, пише портал Capital.

Из одговора на посланичко питање видљиво је да су издвајања за Представништво у Москиви из године у годину повећавана па је са 75.000 КМ у 2001. години износ ове године повећан на 2,6 милиона КМ.

Тај износ представништву су дозначила три министарства и то Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу 440.000 КМ, Министарство трговине и туризма 1,1 милион и Министарство привреде и предузетништва 1,1 милион КМ.

Иста министарства су у 2019. години овом представништву дозначила укупно 2,13 милиона, а Министарство за европске интеграције и Министарство привреде лани 1,76 милиона.

Такође, у Влади су признали и да не знају колико је у свакој години новца исплаћено овом представништву.

- За 2002. годину нисмо пронашли податак - одговорили су из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу на посланичко питање.

У ревизорским извјештајима Министарства привреде и Министарства трговине наведено је да су трансфери Представништву у Москви одобрени закључком Владе за промоцију економских и туристичких потнцијала Српске у Русији.

Најзначајније активности Представништва Републике Српске у Руској Федерацији између осталог, су се односиле „на јачање институционалне сарадње и унапређења односа Српске са Русијом кроз организацију посјета званичника Републике Српске Русији и сусрета са руским званичницима и привредницима“, наведено је у извјештају о раду Представништава Српске за прошлу годину.

- Такође, вођене су активности усмјерене на успостављање и развој сарадње између Владе Српске и представника руских области попут:  Владимирска област –  усаглашен је нацрт споразума о сарадњи, преведене презентације о потенцијалима двије стране ради разматрања могућности сарадње; Оренбуршка област – пружена је подршка и за успостављање сарадње између Привредне коморе Бањалука и Привредне коморе Оренбуршке области; Уралска регија – достављене презентације институција и компанија из Уралске регије из области привреде, здравства и туризма, планирана посјета представника руске регије - наведено је у документу.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    19h 3m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    18h 34m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 50m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 57m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 45m
    2