Преко Луке Бар се годишње прокријумчари двије милијарде цигарата

27.03.2022. 12:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Преко црногорске Луке Бар сваке године се, према процјенама, прокријумчари више од двије милијарде цигарета, које затим улазе на илегална тржишта широм Европе, изјавила је амбасадор Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс.

- Процјењује се да само шверц цигарета кошта економије западног Балкана више од 300 милиона евра изгубљених прихода сваке године. То је новац који се може потрошити на школе, болнице или путеве, али умјесто тога иде у џепове криминалаца - рекла је Медоксова на конференцији за новинаре у Подгорици.

Она је истакла да је од 2020. године више од 40 милиона илегалних цигарета заплијењено на западном Балкану као резултат сарадње британске Управе прихода и царина са царинским партнерима у региону, који је географско чвориште за кретање илегалних миграната, дроге, оружја и цигарета у западну Европу.

- Знамо да организоване криминалне групе кријумчаре недозвољену робу кроз морске луке Драч и Бар, те копном из Грчке и Бугарске. Знамо да опасна и недозвољена роба стиже на улице Уједињеног Краљевства – и других градова у Европи – долазећи преко западног Балкана - навела је Медоксова.

Она је поручила да су стабилним земљама потребне јаке демократске институције како би се бориле против организованог криминала и корупције.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    19h 13m
    3
  • Грађани траже помоћ због змија
    15h 25m
    1
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    23h 15m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    22h 13m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    4h 42m
    0