Премијерно отворена изложба "Бата у 90 слика"

08.11.2023. 21:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Изложба фотографија под називом "Бата у 90 слика" посвећена легендарном српском и југословенском глумцу Велимиру Бати Живојиновићу, који је остварио готово 300 улога, премијерно је отворена вечерас у Источном Новом Сарајеву.

Поставка изложбе "Бата у 90 слика" састоји се од фотографија славног глумца многих до сада и необјављених из архива "Борбе", једне од најстаријих новинских кућа са ових простора.

Директор часописа "Борба" Андрија Јоргић рекао је новинарима да је идеја о овој изложби настала прије два мјесеца, те да је у сарадњи са Министарством културе Србије одлучено да премијерно буде у Источном Сарајеву у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској".

- Из `Борбине` богате архиве са породицом Живојиновић изабрали смо 90 фотографија, поводом 90 година од Батиног рођења. Имамо много више фотографија, али смо изабрали оне које најбоље представљају нашег Бату - нагласио је Јоргић.

Јоргић је истакао да је се културом треба настојати још више повезати Република Српска и Србија, а ова изложба је добар начин за то.

Отварању изложбе присуствовала је и Батина унука, Дина Живојиновић, која је рекла да је избор фотографија за породицу био емотиван процес, јер су неке видјели први пут, и нагласила да су веома захвални за прилику да те фотографије буду објављене.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић рекао је да је за све у Источном Сарајеву изузетна част и задовољство што имају прилику да први виде изложбу "Бата у 90 слика".

- Захваљујући `Борби` и породици Живојиновић ово је једно путовање кроз његов рани период, дане славе и признања, као и период када је постао наш херој на филмском платну - указао је Јанковић.

Јанковић је истакао да је Културни центар данас потписао и споразум о сарадњи са "Борбом", изразивши наду да ће у наредном периоду имати још сличних пројеката, те да је ова изложба први лијеп знак да ће та сарадња бити успјешна и дуготрајна.

Изложбу "Бата у 90 слика" грађани ће моћи да погледају наредних мјесец дана у холу Културног центра Источно Ново Сарајево, тако да ће се наћи и у програму овогодишњег Међународног фестивала малих сцена и монодраме.

У оквиру манифестације "Дани Србије у Српској" 1. новембра у Добоју наступио је Национални ансамбл "Коло" из Србије.

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе Србије уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 29m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 25m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    22h 54m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 29m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 22m
    0