Premijerno otvorena izložba "Bata u 90 slika"

08.11.2023. 21:00
0
IZVOR: srna.rs

Izložba fotografija pod nazivom "Bata u 90 slika" posvećena legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, koji je ostvario gotovo 300 uloga, premijerno je otvorena večeras u Istočnom Novom Sarajevu.

Postavka izložbe "Bata u 90 slika" sastoji se od fotografija slavnog glumca mnogih do sada i neobjavljenih iz arhiva "Borbe", jedne od najstarijih novinskih kuća sa ovih prostora.

Direktor časopisa "Borba" Andrija Jorgić rekao je novinarima da je ideja o ovoj izložbi nastala prije dva mjeseca, te da je u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije odlučeno da premijerno bude u Istočnom Sarajevu u okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

- Iz `Borbine` bogate arhive sa porodicom Živojinović izabrali smo 90 fotografija, povodom 90 godina od Batinog rođenja. Imamo mnogo više fotografija, ali smo izabrali one koje najbolje predstavljaju našeg Batu - naglasio je Jorgić.

Jorgić je istakao da je se kulturom treba nastojati još više povezati Republika Srpska i Srbija, a ova izložba je dobar način za to.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Batina unuka, Dina Živojinović, koja je rekla da je izbor fotografija za porodicu bio emotivan proces, jer su neke vidjeli prvi put, i naglasila da su veoma zahvalni za priliku da te fotografije budu objavljene.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković rekao je da je za sve u Istočnom Sarajevu izuzetna čast i zadovoljstvo što imaju priliku da prvi vide izložbu "Bata u 90 slika".

- Zahvaljujući `Borbi` i porodici Živojinović ovo je jedno putovanje kroz njegov rani period, dane slave i priznanja, kao i period kada je postao naš heroj na filmskom platnu - ukazao je Janković.

Janković je istakao da je Kulturni centar danas potpisao i sporazum o saradnji sa "Borbom", izrazivši nadu da će u narednom periodu imati još sličnih projekata, te da je ova izložba prvi lijep znak da će ta saradnja biti uspješna i dugotrajna.

Izložbu "Bata u 90 slika" građani će moći da pogledaju narednih mjesec dana u holu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, tako da će se naći i u programu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala malih scena i monodrame.

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" 1. novembra u Doboju nastupio je Nacionalni ansambl "Kolo" iz Srbije.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „Srbija od vinčanske civilizacije do 1918. godine“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    21h 33m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 17m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    15h 2m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    12h 1m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    12h 7m
    0