Преминуо Арие Ливне, сахрана данас у Јерусалиму

10.09.2020. 10:28
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99. години, потврђено је у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

Ливне је био савјетник предсједника Републике Српске, сенатор Републике Српске, као специјални представник Свјетског јеврејског конгреса.

Рођен је у Будимпешти 1921. године. Дјетињство је провео у Новом Саду одакле га 1941. године родитељи премјештају у Будимпешту.

Мађарски фашисти га 1942. године мобилишу у рудник код Бора, у источној Србији, у ком су се на принудном раду налазили Јевреји из Румуније, Чехословачке, те поткарпатских дијелова Русије.

Пред крај рата, након сазнања да се Мађари и Нијемци повлаче, Ливне се пребацује на територију под контролом партизанских снага гдје им се прикључује.

Крајем 1944. године, његови родитељи су пребачени у Аушвиц гдје му је убијена мајка, а отац преживио тако што је постао писар захваљујући познавању њемачког језика.

Дио породице из Копривнице је убијен у усташком логору Јасеновац, а други дио у Будимпешти тако да је Арие Ливне остао једини преживјели члан из некада бројне породице Ливне.

Један период је, захваљујући подршци пријатеља из бившег логора у Бору, водио филмско предузеће у Београду као директор филмског одјељења, а 1956. године одлази у Израел, гдје је основао филмски архив Израела који данас носи име познатог редитеља Стивена Спилберга.

Био је директор информативног одјељења у влади Израела, а потом замјеник и генерални директор Јеврејске агенције.

Добитник је специјалне Захвалнице владе Републике Србије за заслуге на продубљивању и учвршћивању пријатељских односа између српског и јеврејског народа, Орден части Републике Српске првог степена за заслуге и помоћ српском народу.

У Јеврејском културном центру Срни су рекли да ће Арије Ливне бити сахрањен данас у Јерусалиму.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Веселин Пукета Преминуо Веселин Пукета
Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека
Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  23h 31m
  4
 • Преминуо Веселин Пукета
  2h 47m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  3h 51m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  19h 6m
  0
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  19h 25m
  1