Преминуо Бајрам Халити, један од најцјењенијих познавалаца историје

18.07.2022. 14:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Ромско-српски политичар, новинар, публициста и писац Бајрам Халити преминуо је данас у 67. години, саопштио је грађански покрет "Опре Рома Србија".

Халити је један од најцјењенијих познавалаца историје и културе Рома, а аутор је Првог српско-ромског рјечник из 2011. године, који се сматра првим ромским рјечником у свијету.

Рјечник у издању новосадског "Прометеја" садржи око 50.000 ријечи и израза, а пружио је основ за развијање наставних планова и смерница за образовне програме, уџбенике и друге наставне материјале, као и испите у школском систему Србије.

Објављивао је пјесме и текстове у многим часописима, заступљен је и у антологији ромске поезије на индијском, италијанском, пољском, бугарском и енглеском језику, а његово стваралаштво увршћено је и у ПЕН-антологију ромских писаца 1998. године "Путеви Рома".

Халити је и аутор двије драме - "Роми у паклу Јасеновца" и "Недодирљиви не умиру – Роми деца Божија".

У периоду када је живио на Косову и Метохији радио је на РТВ Приштина као новинар и једно вријеме био и покрајински секретар за информисање Косова и Метохије.

У Гњилану је 1995. године покренуо информативно политички лист на српском и ромском језику "Ахимса" /Ненасиље/, посвећен ромским и српским темама.

На 7. Свјетском конгресу Рома, одржаном у Загребу октобра 2008. године, којем су присуствовали делегати из 29 земаља и представљали 15 милиона Рома у свијету, Халити је изабран за генералног секретара Интернационалне Уније Рома.

Ромска заједница је на данашњи дан изгубила једног од најумнијх људи и лидера ромске заједнице, који је својим радом и дјелима задужио будуће генерације Рома Србије и Европе, наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Исписани увредљиви и пријетећи графити у Источном Сарајеву Исписани увредљиви и пријетећи графити у Источном Сарајеву
Oбиљежевање 80 година од злогласне "Новосадске рације" Oбиљежевање 80 година од злогласне "Новосадске рације"
Лучић: Радити на унапређењу људских права Рома Лучић: Радити на унапређењу људских права Рома
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 13m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    17h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    17h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    17h 35m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    16h 26m
    0