Преминуо Ђорђе Михаиловић, чувар "Зејтинлика"

02.07.2023. 18:32
1
ИЗВОР: srna.rs

Ђорђе Михаиловић, који је више од пола вијека чувао српско војничко гробље "Зејтинлик" у Солуну, преминуо је данас у 96. години.

Вијест о смрти Ђорђа Михаиловића саопштио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је навео да је Михаиловић био трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака.

- Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава! - написао је Дачић на "Инстаграму".

Ђорђе Михаиловић одликован је у јулу 2014. године Орденом српске заставе другог степена, добитник је и Ордена Светог Саве првог степена, а 11. новембра 2021. године уручено му је признање "Мајка Србија".

Михаиловић је рођен 1. маја 1928. године у Солуну.

Први чувар српског војничког гробља био је његов дјед, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске.

Он је сакупио посмртне остатке мртвих другова и сабораца, а потом их је чувао до смрти 1928. године када је и сам сахрањен на Зејтинлику.

Њега је наслиједио Ђорђев отац Ђуро Михаиловић, који је током Другог свјетског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке.

Он је преминуо 1961. године и сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, посљедњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 02.07.2023. 22:06
    Dragi nas deda Djordje neka je pokoj tvojoj plemenitoj dusi I neka ti dragi Bog podari rajsko naselje gdje pocivaju duse nasih boraca pravednika cije si groblje cuvao vise od pola vijeka.
Повезане вијести
Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
Преминуо Роберто Кавали Преминуо Роберто Кавали
У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    20h 52m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 11m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 38m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 59m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 3m
    0