Преминуо епископ моравички Антоније, викар српског патријарха

11.03.2024. 11:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово преосвештенство епископ моравички Антоније, викар патријарха српског, упокојио се у Москви, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве /СПЦ/.

Датум и вријеме сахране епископа Антонија, који је био старјешина Подворја СПЦ у Москви, биће накнадно објављени.

Епископ Антоније /Пантелић/ рођен је 1970. године у Ваљеву, а основну школу завршио је у селу Причевићу, након чега је уписао Богословију Света три јерарха у манастиру Крки, коју је завршио 1991. године.

На приједлог епископа жичког Стефана, а по благослову Светог архијерејског синода СПЦ 1992. године уписао је Московску духовну академију у Тројице-Сергијевој лаври, гдје је дипломирао академске 1995/96. године.

Као најбољи студент у генерацији био је стипендиста Московске духовне академије, а одлуком Научног савјета ове академије 1996. године јеромонаху Антонију додијељено је научно звање кандидата богословских наука Московског универзитета.

По повратку из Русије 1996. године унапријеђен је у чин синђела и постављен за намјесника и благајника манастира Студеница, одакле је касније прешао у Митрополију дабробосанску и примљен за сабрата манастира Добрун.

Потом је 2000. године постао професор Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, а исте године предавао је и на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Истовремено је обављао дужност старјешине Саборне цркве у Сарајеву, а 2002. године на приједлог тадашњег патријарха српског Павла Свети архијерејски синод га је изабрао за старјешину Подворја СПЦ у Москви.

Исте године је произведен у чин архимандрита, а 2006. године изабран је за викарног епископа патријарха српског са титулом епископ моравички.

Степен звања магистра теологије стекао је на Руском православном институту Светог Јована Богослова у Москви.

Епископ Антоније од 2003. године предавао је на Руском православном институту "Свети Јован Богослов" у Москви, гдје је 2018. године постављен за декана Филозофско-богословског факултета Московског православног универзитета, а ту дужност је обављао до 1. јула 2022. године.

Аутор је значајних књига и монографија и добитник црквених и државних признања, међу којима су ордени Руске православне цркве и Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо Роберто Кавали Преминуо Роберто Кавали
У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство У притвору преминуо брат осумњиченог за Данкино убиство
Претучени тинејџер подлегао повредама Претучени тинејџер подлегао повредама
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    49m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 11m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 26m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 19m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 25m
    1