Преминуо хармоникаш и композитор Новица Неговановић

09.08.2021. 18:33
0
ИЗВОР: rs.n1.info

Познати хармоникаш Новица Неговановић преминуо је јутрос рано у ковид болници у Крушевцу у 76. години.

Бројне колеге се опраштају од њега на друштвеним мрежама, а међу првима је то учинио његов фах колега Александар Софронијевић, преноси Нова.

- Јутрос рано смо изгубили великана српске хармонике, пјесме, колегу, друга, брата, али и оца и нашег деку, чика Новицу Неговановића. Душа ме боли док ово пишем, не желим да вјерујем да те нема више. Одмори душу, добри мој Ноле, нека ти је вјечна слава и путуј са анђелима. Волимо те, слушамо, помињемо и свирамо заувијек док нас има - поручио је Софронијевић.

Новица Неговановић рођен је 1945. године у Адранима код Краљева. Његов музички таленат долази до изражаја још у петој години његовог живота.

Одрастао је у музичкој породици, отац и стриц свирали су хармонику и од тада почиње његов интерес за овај инструмент.

Био је толико талентован да је његов први наступ био већ у првом разреду основне школе. Са стрицем и оцем свирао је на многим весељима.

У то вријеме организована су општинска такмичења на којима је учествовао и на многима је побјеђивао. Пјевао је и свирао по свим околним мјестима, а на репертоару је имао велики број пјесама.

Година 1966. била је прекретница у животу Новице Неговановића. Та година обиљежила је његову каријеру.

На такмичењу хармоникаша у Сокобањи два пута осваја прво мјесто, као солиста и као дует хармоника са Драганом Матићем Жилићем. Ту је понио титулу прве хармонике Југославије.

У годинама између 1970. и 1980. Новица Неговановић је био међу најпопуларнијим југословенским хармоникашима неком својом новом оријентацијом, која није била ни сљедовање пута Мије Крњевца, нити подржавање Јовице Петковића.

Његове изврсне интерпретације својих кола (међу којима треба нарочито истаћи „Перицино коло“) дјеловале су тако свјеже и модерно да је за собом повукао велики број младих хармоникаша.

Био је на путу да постане хармоникашка велесила, али тада се одрекао солистичке каријере хармоникаша, а више се експонирао као пјевач и стваралац нових пјесама.

Десет година Новица је радио као главни музички уредник у Продукцији грамофонских плоча и музичких касета „Југодиск“ у Београду.

Од 1989. до 2003. године, Новица је живио и радио у Америци. У својој дугогодишњој каријери учествовао је на многим фестивалима, турнејама, концертима и хуманитарним концертима, како у земљи, тако и у иностранству.

Коментари 0
Повезане вијести
Звјездани пут магистра Данијеле Газдић крунисан уџбеником из методике наставе за хармонику (ФОТО) Звјездани пут магистра Данијеле Газдић крунисан уџбеником из методике наставе за хармонику...
Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини
Додик довео хармоникаша и направио славље у кабинету Предсједништва БиХ (ВИДЕО) Додик довео хармоникаша и направио славље у кабинету Предсједништва БиХ (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 14m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 9m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 31m
    0