Звјездани пут магистра Данијеле Газдић крунисан уџбеником из методике наставе за хармонику (ФОТО)

17.02.2023. 14:14
2
ИЗВОР: katera.news

Звјездани пут магистра Данијеле Газдић, редовног професора и руководиоца Смјера за хармонику на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву свима је познат.

Уважена госпођа Газдић признати је и угледни професор и педагог и засигурно неко по коме је ова академија препознатљива и у региону.

Свој двадесетпетогодишњи интензивни педагошки рад и сва стечена знања, која је стекла код најбољих свјетских музичких стручњака, Данијела је одлучила несебично да подијели и као трајни документ забиљежи на страницама књиге.

Спознајући да на српском језику постоји јако мало литературе из методике наставе за хармонику, направила је један велики корак и написала уџбеник -''Методски приступи у настави хармонике''.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Књига је настала као продукт дугогодишњег рада, стеченог знања и искуства из области педагогије и извођачке умјетности за хармонику. Намијењена је широкој групи читалаца, ученицима средњих музичких школа, студентима, али и наставницима и професорима. Њена примјена употребљива је како за ниже етапе школовања тако и за средњошколски и академски ниво музичког образовања – објаснила је Данијела за Катеру.

Како истиче, жеља јој је била да обогати дефицитарну литературу методике наставе за хармонику на нашем језику, као и да нагласи да је важно радити на звуку, на стицању умјетничке технике која ће оплеменити и створити дубину интерпретације код младих извођача на хармоници.

- Књига је одлуком Сената Унирезитета у Источном Сарајеву, а на приједлог Музичке академије, објављена као Универзитетско издање. Књигу је издало ЈП ''Завод за уџбенике и наставна средства'' из Источног Новог Сарајева и доступна је у свим књижарама ''Завода за уџбенике и наставна средства'' – рекла је Данијела.

Када се осврне и погледа иза себе, додаје она, поносна је на све годиине умјетничког и педагошког рада и остварене резултате на промоцији хармонике као академског инструмента.

- Иза мене је двадесет пет генерација дипломираних студената хармонике који су данас успјешни педагози у срединама у којима живе, директори музичких школа, директори филхармонија, професори на универзитету и прије свега амабасадори наше Музичке академије у Источном Сарајеву. Током школовања студенти су из моје класе освојили преко 400 награда, специјалних, лауреатских, првих, других, на разним престижним такмичењима у земљи, региону и свијету – истакла је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

За 25 година рада, Данијела је учествовала и у раду жирија најпрестижнијих такмичења за хармонику као што су Свјетски куп и Свјетски трофеј, те еминентним такмичењима у Босни и Херцеговини и региону.

- Снимила сам два ЦД-а и то један за соло хармонику под називом ''Сјећања'', посвећен мом оцу, који је нажалост погинуо у ратним дешавањима 1992. године, а други под називом ''Лагримас'' са колегиницом Дејаном Хршум, сопраном. Објавила сам и збирку ''Концертни репертоар за камерну музику'' у којој сам урадила редакције композиција за флауту и хармонику, виолину и хармонику, те глас и хармонику – подсјећа наша саговорница.

Према њеним ријечима, највећи успјех је свакако што има дивну породицу која јој пружа велику подршку и разумијевање све ове године.

Такође, додаје, изузето је поносна што је 2007. године изабрана за најуспјешнију жену Града Источно Сарајево, као и на то што је њено име и презиме уврштено у Енциклопедију Републике Српске.

Не крије ни чињеницу да је поносна на Музичку академију у Источном Сарајеву која је израсла у респектабилну музичку образовну установу и која својим радом и резултатима даје један велики допринос развоју културе и духовности наше средине и региона.

- Наш колектив се може похвалити великим бројем заинтересованих, потенцијалних студената за стицање знања на нашој високошколској установи. Изузетан, стручни кадар, прелазак на савремни начин студирања, мобилност студената и сарадња са различитим академијама у региону и шире су свакако предности које нуди наш систем образовања – рекла је Данијела и истакла да је Музичка академија члан Свјетске асоцијације акордеониста, а она члан Музичког комитета ове престижне организације.

Данијела напомиње да је пуно планова испред ње, те да прољеће доноси нова респектабилним такмичењима у Бјелорусији, Србији, Финској, БиХ.

-  Крајем маја Музичка академија је домаћин највећег фестивала за хармонику у региону, који окупља велики број младих умјетника у нашем граду. Овогодишњи Акордеон арт плус се одржава по тринаести пут и представља прави празник музике за све љубитеље музичке умјетности – рекла је професор Данијела Газдић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Ипак, додаје, живот је јако непредвидив и кратак, треба слиједити своје снове, настојати се остварити како на професионалном тако и на личном плану и свакако покушати оставити неки квалитетан траг иза себе.

Биографија:

Данијела Газдић, редовни је професор хармонике и руководилац Смјера за хармонику на Музичкој академији у Источном Сарајеву. Нижу музичку школу ''Војислав Вучковић'' у Сарајеву завршила је у класи наставнице Десанке Олењук. Средњу музичку школу ''Др Милоје Милојевић'' завршила је у Крагујевцу у класи еминентног стручњака и педагога професора Радомира Томића, након чега је положила пријемни испит на Кијевском државном конзерваторијуму. У главном граду Украјине завршава основне студије на Смјеру за хармонику у класи професора Владимира Владимировича Бесфамиљнова. Магистарске студије завршавам на Националној музичкој академији у Кијеву у класи Николаја Андрејевича Давидова.

Након завршених студија са просјечном оцјеном десет, Данијела се са 24 године, као најмлађи магистар, враћа у Републику Српску и на Музичкој академији Српско Сарајево 1998. године оснива први Одсјек за хармонику на простору бивше Југославије.

Сва стечена знања код свих професора, са којима је имала прилику да сарађује, настојала је и настојаће да примјени у свом педагошком раду са студентима.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Кезуновић 17.02.2023. 14:34
    Најискреније честитке! Понос Акагемије, Града и Републике!
  • Generic placeholder image
    Кезуновић 17.02.2023. 14:31
    Најискреније честитке! Понос Акагемије, Града и Републике!
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 28m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 43m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 34m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 1m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 53m
    0