Преминуо командант Миленко Лаловић

18.12.2021. 19:17
3
ИЗВОР: СРНА

Пуковник Миленко Лаловић, ратни командант Првог батаљона Мостарске бригаде, Трећег батаљона Невесињске бригаде и Друге лаке бригаде Војске Републике Српске, преминуо је у Београду у 63. години.

Лаловић је био учесник највећих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а његова улога се посебно истакла у првој Митровданској бици и офанзиви на Другу лаку бригаду када је пала Бијела.

Пуковник Зоран Јањић, један од ратних команданата у Невесињској бригади, рекао је Срни да је отишао велики човјек и борац, те да је Лаловића убила неправда према српским борцима и Републици Српској.

- Посебно су га погодила хапшења наших сабораца у Невесињу, јер је то сматрао као велику неправду. Сматрао је да су неправедно оптужени - рекао је Јањић.

Миленко Лаловић рођен је у Калиновику 1958. године. Завршио је Средњу војну школу пјешадије у Сарајеву и као одличан ђак добио могућност да иде на Војну академију. Завршио је академију 1980. године и почео да ради као командир вода на Војној академији гдје су га задржали да буде васпитач млађим генерацијама. Највише времена у мирнодопском дијелу је провео на Војној академији.

Јањић се присјећа да је Лаловић у Херцеговину дошао 17. маја 1992. године, у Херцеговачки корпус и добио распоред у 10. моторизовану – Мостарску бригаду гдје је постављен на дужност команданта Првог батољана Мостарске бригаде.

- Када се Мостарска бригада повукла у рејон Бусак - Врањевићи и 15. јуна 1992. године формирана Невесињска бригада од 10. Мостарске и 13. Невесињске, Лаловићев батаљон је постао Трећи батаљон Невесињске бригаде. Био је на положају на главном правцу напада непријатељских снага у рејону Буска. Његов батаљон је био на одбрани тога правца - навео је Јањић.

Он је истакао да је Лаловић на невесињско-мостарском ратишту био до 1994. године када прелази за команданта Друге лаке бригаде и на том положају на Борцима остаје до краја рата. Након рата вратио се породици у Београд и радио у Генералштабу војске Србије до пензионисања 2009. године.

- Остао је запамћен по надимку `Лале Заврата`, јер је читав рат носио црногорско-херцеговачку капу `заврату` као идентитетски симбол Срба. Друга карактеристика по коме су га памтили народ и војска је то што је био омиљен официр. Сви су га вољели и цијенили, радо су га призивали у друштво - навео је Јањић.

Према његовим ријечима, Лаловић је прошао најтеже периоде кроз које је прошла Мостарска и Невесињска бригада.

- Био је у највећим биткама, првој Митровданској бици, затим офанзиви на Другу лаку бригаду када је пала Бијела. Након Дејтона цијели положај који је држао морао је да напусти и преда у руке муслиманских снага. Доживио је пораз у миру, а не у рату. Одликовала га је велика храброст и преданост одбрани Републике Српске, томе је био предан до краја - навео је Јањић.

Командант батаљона у Невесињској бригади Драгомир Бакоч сјећа се Лаловића као професионалца и способног официра. "Била је добра сарадња између наших батаљона. Увијек смо се могли ослонити на њега и његову јединицу. Знао је да се постави као командант, свакога је разумијевао и био коректан у сарадњи", каже Бакоч.

Лаловић је преминуо синоћ, а биће сахрањен на Бежанијском гробљу, у сриједу 22. децембра.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Milica 02.04.2023. 09:39
    Slava mu i hvala!
  • Generic placeholder image
    Milica 27.12.2021. 19:33
    Pokoj mu dusi.
  • Generic placeholder image
    Sasa 19.12.2021. 09:29
    Slava mu!!!
Повезане вијести
Преминуо проф. др Дарко Калајџић Преминуо проф. др Дарко Калајџић
Преминуо легендарни фудбалер "Партизана" Марко Валок Преминуо легендарни фудбалер "Партизана" Марко Валок
Преминуо кошаркаш Небојша Еркић Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
Најчитаније
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    9h 39m
    4
  • Сахрањена Зорица Кусмук
    9h 9m
    0
  • Требевић: Клизиште на Златишту пријети Старом Граду?
    18h 19m
    0
  • Кењић и Пејушић донијели преокрет
    13h 31m
    0
  • Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
    6h 31m
    1