Preminuo komandant Milenko Lalović

18.12.2021. 19:17
3
IZVOR: SRNA

Pukovnik Milenko Lalović, ratni komandant Prvog bataljona Mostarske brigade, Trećeg bataljona Nevesinjske brigade i Druge lake brigade Vojske Republike Srpske, preminuo je u Beogradu u 63. godini.

Lalović je bio učesnik najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegova uloga se posebno istakla u prvoj Mitrovdanskoj bici i ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela.

Pukovnik Zoran Janjić, jedan od ratnih komandanata u Nevesinjskoj brigadi, rekao je Srni da je otišao veliki čovjek i borac, te da je Lalovića ubila nepravda prema srpskim borcima i Republici Srpskoj.

- Posebno su ga pogodila hapšenja naših saboraca u Nevesinju, jer je to smatrao kao veliku nepravdu. Smatrao je da su nepravedno optuženi - rekao je Janjić.

Milenko Lalović rođen je u Kalinoviku 1958. godine. Završio je Srednju vojnu školu pješadije u Sarajevu i kao odličan đak dobio mogućnost da ide na Vojnu akademiju. Završio je akademiju 1980. godine i počeo da radi kao komandir voda na Vojnoj akademiji gdje su ga zadržali da bude vaspitač mlađim generacijama. Najviše vremena u mirnodopskom dijelu je proveo na Vojnoj akademiji.

Janjić se prisjeća da je Lalović u Hercegovinu došao 17. maja 1992. godine, u Hercegovački korpus i dobio raspored u 10. motorizovanu – Mostarsku brigadu gdje je postavljen na dužnost komandanta Prvog batoljana Mostarske brigade.

- Kada se Mostarska brigada povukla u rejon Busak - Vranjevići i 15. juna 1992. godine formirana Nevesinjska brigada od 10. Mostarske i 13. Nevesinjske, Lalovićev bataljon je postao Treći bataljon Nevesinjske brigade. Bio je na položaju na glavnom pravcu napada neprijateljskih snaga u rejonu Buska. Njegov bataljon je bio na odbrani toga pravca - naveo je Janjić.

On je istakao da je Lalović na nevesinjsko-mostarskom ratištu bio do 1994. godine kada prelazi za komandanta Druge lake brigade i na tom položaju na Borcima ostaje do kraja rata. Nakon rata vratio se porodici u Beograd i radio u Generalštabu vojske Srbije do penzionisanja 2009. godine.

- Ostao je zapamćen po nadimku `Lale Zavrata`, jer je čitav rat nosio crnogorsko-hercegovačku kapu `zavratu` kao identitetski simbol Srba. Druga karakteristika po kome su ga pamtili narod i vojska je to što je bio omiljen oficir. Svi su ga voljeli i cijenili, rado su ga prizivali u društvo - naveo je Janjić.

Prema njegovim riječima, Lalović je prošao najteže periode kroz koje je prošla Mostarska i Nevesinjska brigada.

- Bio je u najvećim bitkama, prvoj Mitrovdanskoj bici, zatim ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela. Nakon Dejtona cijeli položaj koji je držao morao je da napusti i preda u ruke muslimanskih snaga. Doživio je poraz u miru, a ne u ratu. Odlikovala ga je velika hrabrost i predanost odbrani Republike Srpske, tome je bio predan do kraja - naveo je Janjić.

Komandant bataljona u Nevesinjskoj brigadi Dragomir Bakoč sjeća se Lalovića kao profesionalca i sposobnog oficira. "Bila je dobra saradnja između naših bataljona. Uvijek smo se mogli osloniti na njega i njegovu jedinicu. Znao je da se postavi kao komandant, svakoga je razumijevao i bio korektan u saradnji", kaže Bakoč.

Lalović je preminuo sinoć, a biće sahranjen na Bežanijskom groblju, u srijedu 22. decembra.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Milica 02.04.2023. 09:39
    Slava mu i hvala!
  • Generic placeholder image
    Milica 27.12.2021. 19:33
    Pokoj mu dusi.
  • Generic placeholder image
    Sasa 19.12.2021. 09:29
    Slava mu!!!
Povezane vijesti
Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
Preminuo legendarni fudbaler "Partizana" Marko Valok Preminuo legendarni fudbaler "Partizana" Marko Valok
Preminuo košarkaš Nebojša Erkić Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
Najčitanije
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    11h 34m
    4
  • Sahranjena Zorica Kusmuk
    11h 4m
    0
  • Trebević: Klizište na Zlatištu prijeti Starom Gradu?
    20h 14m
    0
  • Kenjić i Pejušić donijeli preokret
    15h 26m
    0
  • Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
    8h 26m
    1