Преминуо Ранко Ковач, "маестро" фочанске школе сликања

08.04.2022. 19:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Ранко Ковач, академски сликар и професор ликовног у Средњошколском центру Фоча, човјек који је живио за умјетност и за своје ђаке, преминуо је након тешке болести у 57. години.

Ковач је био покретач и дугогодишњи руководилац школе сликања "Арт ин медијас рес", која је настала из његове школске ликовне секције.

Захваљујући Ковачевом прегалаштву, који је свој живот посветио раду са ликовним талентима, ова умјетничка група изњедрила је велики број академских сликара, графичких дизајнера и инжењера архитектуре.

Фочански средњошколци припремали су се у његовом атељеу за пријемни за ликовну академију или архитектуру, а професор Ковач се могао похвалити високим мјестима његових ученика на ранг-листама након пријемног испита.

Био је познат као скроман и ненаметљив човјек, који је својим новцем куповао сликарске материјале за своје ђаке, а ни на колективним изложбама групе "Арт ин медијас рес" није га било у првом плану, већ је сву славу препуштао ученицима.

Један је од оснивача Ликовног удружења "Тон" из Фоче.

Бавио се фрескописањем и иконописањем, а, осим бројних икона које је радио на платну и у дуборезу, осликао је и четири храма - у Осијама и Улогу у општини Калиновик, Тивту и Врбници код Фоче.

Ранко Ковач рођен је 11. фебруара 1966. године у Устиколини код Фоче.

Средњу ликовну школу завршио у Сарајеву, гдје је завршио и прве три године студија на Ликовној академији, а почетком ратних сукоба у БиХ преписује се на Академију ликовних умјетности на Цетињу, гдје је дипломирао.

Након студија вратио се у Устиколину гдје се придружио Војсци Републике Српске, а послије рата, 1996. године запошљава се у Средњошколски центар у Фочи, као професор ликовне културе гдје је радио до смрти.

Ранко Ковач сахрањен је данас на гробљу у Устиколини.

Коментари 0
Повезане вијести
Пронађена ручна бомба на имању код Фоче Пронађена ручна бомба на имању код Фоче
Фоча добила терен за шах на отвореном Фоча добила терен за шах на отвореном
Моториста повријеђен у незгоди код Фоче Моториста повријеђен у незгоди код Фоче
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  11h 50m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  14h 49m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  6h 20m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  16h 49m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  3h 52m
  0