Preminuo Ranko Kovač, "maestro" fočanske škole slikanja

08.04.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

Ranko Kovač, akademski slikar i profesor likovnog u Srednjoškolskom centru Foča, čovjek koji je živio za umjetnost i za svoje đake, preminuo je nakon teške bolesti u 57. godini.

Kovač je bio pokretač i dugogodišnji rukovodilac škole slikanja "Art in medijas res", koja je nastala iz njegove školske likovne sekcije.

Zahvaljujući Kovačevom pregalaštvu, koji je svoj život posvetio radu sa likovnim talentima, ova umjetnička grupa iznjedrila je veliki broj akademskih slikara, grafičkih dizajnera i inženjera arhitekture.

Fočanski srednjoškolci pripremali su se u njegovom ateljeu za prijemni za likovnu akademiju ili arhitekturu, a profesor Kovač se mogao pohvaliti visokim mjestima njegovih učenika na rang-listama nakon prijemnog ispita.

Bio je poznat kao skroman i nenametljiv čovjek, koji je svojim novcem kupovao slikarske materijale za svoje đake, a ni na kolektivnim izložbama grupe "Art in medijas res" nije ga bilo u prvom planu, već je svu slavu prepuštao učenicima.

Jedan je od osnivača Likovnog udruženja "Ton" iz Foče.

Bavio se freskopisanjem i ikonopisanjem, a, osim brojnih ikona koje je radio na platnu i u duborezu, oslikao je i četiri hrama - u Osijama i Ulogu u opštini Kalinovik, Tivtu i Vrbnici kod Foče.

Ranko Kovač rođen je 11. februara 1966. godine u Ustikolini kod Foče.

Srednju likovnu školu završio u Sarajevu, gdje je završio i prve tri godine studija na Likovnoj akademiji, a početkom ratnih sukoba u BiH prepisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je diplomirao.

Nakon studija vratio se u Ustikolinu gdje se pridružio Vojsci Republike Srpske, a poslije rata, 1996. godine zapošljava se u Srednjoškolski centar u Foči, kao profesor likovne kulture gdje je radio do smrti.

Ranko Kovač sahranjen je danas na groblju u Ustikolini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Trinaesti simpozijum hirurga Srpske i Srbije u Foči Trinaesti simpozijum hirurga Srpske i Srbije u Foči
„Konferencija beba“ na Vidovdan u Foči „Konferencija beba“ na Vidovdan u Foči
Lana prvak Srpske u tenisu Lana prvak Srpske u tenisu
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 26m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 28m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 30m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 4m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 44m
  0