Preminuo Ranko Kovač, "maestro" fočanske škole slikanja

08.04.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

Ranko Kovač, akademski slikar i profesor likovnog u Srednjoškolskom centru Foča, čovjek koji je živio za umjetnost i za svoje đake, preminuo je nakon teške bolesti u 57. godini.

Kovač je bio pokretač i dugogodišnji rukovodilac škole slikanja "Art in medijas res", koja je nastala iz njegove školske likovne sekcije.

Zahvaljujući Kovačevom pregalaštvu, koji je svoj život posvetio radu sa likovnim talentima, ova umjetnička grupa iznjedrila je veliki broj akademskih slikara, grafičkih dizajnera i inženjera arhitekture.

Fočanski srednjoškolci pripremali su se u njegovom ateljeu za prijemni za likovnu akademiju ili arhitekturu, a profesor Kovač se mogao pohvaliti visokim mjestima njegovih učenika na rang-listama nakon prijemnog ispita.

Bio je poznat kao skroman i nenametljiv čovjek, koji je svojim novcem kupovao slikarske materijale za svoje đake, a ni na kolektivnim izložbama grupe "Art in medijas res" nije ga bilo u prvom planu, već je svu slavu prepuštao učenicima.

Jedan je od osnivača Likovnog udruženja "Ton" iz Foče.

Bavio se freskopisanjem i ikonopisanjem, a, osim brojnih ikona koje je radio na platnu i u duborezu, oslikao je i četiri hrama - u Osijama i Ulogu u opštini Kalinovik, Tivtu i Vrbnici kod Foče.

Ranko Kovač rođen je 11. februara 1966. godine u Ustikolini kod Foče.

Srednju likovnu školu završio u Sarajevu, gdje je završio i prve tri godine studija na Likovnoj akademiji, a početkom ratnih sukoba u BiH prepisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je diplomirao.

Nakon studija vratio se u Ustikolinu gdje se pridružio Vojsci Republike Srpske, a poslije rata, 1996. godine zapošljava se u Srednjoškolski centar u Foči, kao profesor likovne kulture gdje je radio do smrti.

Ranko Kovač sahranjen je danas na groblju u Ustikolini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osvijetljen košarkaški teren u Miljevini Osvijetljen košarkaški teren u Miljevini
Fočanski majstor karatea učesnik Balkanskog prvenstva u atletici (FOTO) Fočanski majstor karatea učesnik Balkanskog prvenstva u atletici (FOTO)
Sjećanja Mila Pejovića, đaka prve generacije škole u Jošanici (FOTO) Sjećanja Mila Pejovića, đaka prve generacije škole u Jošanici (FOTO)
Najčitanije
 • Lica uhapšena zbog droge u Istočnom Sarajevu
  15h 40m
  1
 • Stradao devetogodišnji dječak
  14h 21m
  0
 • Miovčić: FK "Slavija" treba da bude glavni interes Srpske
  12h 9m
  0
 • Cijena tone peleta uz čekanje na isporuku blizu 1.000 KM
  11h 18m
  0
 • Prvenstvo Balkana u džudou u Palama
  15h 34m
  0