Preminuo Ranko Kovač, "maestro" fočanske škole slikanja

08.04.2022. 19:06
0
IZVOR: srna.rs

Ranko Kovač, akademski slikar i profesor likovnog u Srednjoškolskom centru Foča, čovjek koji je živio za umjetnost i za svoje đake, preminuo je nakon teške bolesti u 57. godini.

Kovač je bio pokretač i dugogodišnji rukovodilac škole slikanja "Art in medijas res", koja je nastala iz njegove školske likovne sekcije.

Zahvaljujući Kovačevom pregalaštvu, koji je svoj život posvetio radu sa likovnim talentima, ova umjetnička grupa iznjedrila je veliki broj akademskih slikara, grafičkih dizajnera i inženjera arhitekture.

Fočanski srednjoškolci pripremali su se u njegovom ateljeu za prijemni za likovnu akademiju ili arhitekturu, a profesor Kovač se mogao pohvaliti visokim mjestima njegovih učenika na rang-listama nakon prijemnog ispita.

Bio je poznat kao skroman i nenametljiv čovjek, koji je svojim novcem kupovao slikarske materijale za svoje đake, a ni na kolektivnim izložbama grupe "Art in medijas res" nije ga bilo u prvom planu, već je svu slavu prepuštao učenicima.

Jedan je od osnivača Likovnog udruženja "Ton" iz Foče.

Bavio se freskopisanjem i ikonopisanjem, a, osim brojnih ikona koje je radio na platnu i u duborezu, oslikao je i četiri hrama - u Osijama i Ulogu u opštini Kalinovik, Tivtu i Vrbnici kod Foče.

Ranko Kovač rođen je 11. februara 1966. godine u Ustikolini kod Foče.

Srednju likovnu školu završio u Sarajevu, gdje je završio i prve tri godine studija na Likovnoj akademiji, a početkom ratnih sukoba u BiH prepisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je diplomirao.

Nakon studija vratio se u Ustikolinu gdje se pridružio Vojsci Republike Srpske, a poslije rata, 1996. godine zapošljava se u Srednjoškolski centar u Foči, kao profesor likovne kulture gdje je radio do smrti.

Ranko Kovač sahranjen je danas na groblju u Ustikolini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 55m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 6m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    18h 52m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 14m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 28m
    3