Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто

24.08.2023. 14:41
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Прерађивачка индустрија Српске у првих пола године биљежи пад од 5,8 одсто.

Наводи се то у Информацији о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању у првој половини 2023. године, коју је данас усвојила Влада Републике Српсле.

– На кретања макроекономских показатеља у прерађивачкој индустрији, у току прве половине 2023. године, значајно су утицала глобална економска кретања: инфлација, затварање тржишта земаља Европске уније, јака конкуренција на ино тржишту, првенствено роба из Кине – саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Пад индустријске производње забиљежен је посебно у области дрвне индустрије, на шта су, кажу, поред наведених негативних утицаја, утицале и падавине које су онемогућиле извођење шумских радова и континуирано снабдјевање дрвопрерађивача дрвним сортиментима.

 Иначе, дрвна индустрија учествује у прерађивачкој индустрији Српске са око 17 одсто, те запошљава око петине укупног броја радника у прерађивачкој индустрији.

Са друге стране, кажу из Бироа Владе, унутар појединих сектора забиљежен је раст индустријске производње и то: у појединим областима металне и електро индустрије, у области производње папира и производа од папира и у области штампања и умножавања снимљених записа.

Подаци Завода за статистику Републике Српске показују да је за првих пола година пад од 3,3 одсто забиљежен и у области вађења руда и камена, док је у области производње и снабдијевања струјом, гасом, паром забиљежен раст од 2,2 одсто.

Број запослених у индустрији у јулу ове године, у односу у на прошлогодишњи просјек мањи је за 2,2 одсто.

 

Аутор: Наташа Телебак

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 58m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 4m
    0