Prerađivačka industrija Srpske u padu skoro 6 odsto

24.08.2023. 14:41
0
IZVOR: srpskainfo.com

Prerađivačka industrija Srpske u prvih pola godine bilježi pad od 5,8 odsto.

Navodi se to u Informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini 2023. godine, koju je danas usvojila Vlada Republike Srpsle.

– Na kretanja makroekonomskih pokazatelja u prerađivačkoj industriji, u toku prve polovine 2023. godine, značajno su uticala globalna ekonomska kretanja: inflacija, zatvaranje tržišta zemalja Evropske unije, jaka konkurencija na ino tržištu, prvenstveno roba iz Kine – saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Pad industrijske proizvodnje zabilježen je posebno u oblasti drvne industrije, na šta su, kažu, pored navedenih negativnih uticaja, uticale i padavine koje su onemogućile izvođenje šumskih radova i kontinuirano snabdjevanje drvoprerađivača drvnim sortimentima.

 Inače, drvna industrija učestvuje u prerađivačkoj industriji Srpske sa oko 17 odsto, te zapošljava oko petine ukupnog broja radnika u prerađivačkoj industriji.

Sa druge strane, kažu iz Biroa Vlade, unutar pojedinih sektora zabilježen je rast industrijske proizvodnje i to: u pojedinim oblastima metalne i elektro industrije, u oblasti proizvodnje papira i proizvoda od papira i u oblasti štampanja i umnožavanja snimljenih zapisa.

Podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da je za prvih pola godina pad od 3,3 odsto zabilježen i u oblasti vađenja ruda i kamena, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom, parom zabilježen rast od 2,2 odsto.

Broj zaposlenih u industriji u julu ove godine, u odnosu u na prošlogodišnji prosjek manji je za 2,2 odsto.

 

Autor: Nataša Telebak

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 58m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 42m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 55m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    16h 9m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    21h 1m
    0