Превозници огорчени: Празни аутобуси возе у већу кризу

25.05.2020. 10:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На аутобуским линијама у међуградском превозу, који је дозвољен од 11. маја у Републици Српској ове године, скоро да нема путника у аутобусима, попуњеност је свега око 10 одсто, што их води у још дубље финансијске губитке, тврде превозници.

Дејан Мијић, предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС и директор бањалучког "Аутопревоза", каже да је покренут одређени број подручних и републичких  линија у РС, али да нема великог интересовања путника на њима.

-Ресорно министарство је дозволило превозницима у наредном периоду до тоталног укидања мјера да се зависно од потреба полако враћају на регистроване редове вожње. На одређеним правцима апсолутно нема путника- каже Мијић за "Независне".

С обзиром на ублажавање мјера, Мијић очекује нешто више путника од понедјељка.

-Требало би да се полако нормализује све у јуну и јулу, а враћање у потпуну нормалу очекујемо почетком сљедеће школске године- рекао је Мијић.

Он каже да су међународне линије према ЕУ још фактички забрањене, јер према информацијама којима располаже границе су затворене до 15. јуна.

-Они отварају границе између земаља унутар ЕУ, па то можда буде и раније, међутим ми не очекујемо да ћемо саобраћати због тога до 15. јуна. Сада се може ићи тренутно уговореним превозом ради превоза радника који већ раде у ЕУ, али редовне линије неће сигурно кренути док се не отворе границе- каже Мијић.

Када је ријеч о саобраћању аутобуса "Аутопревоза", Мијић каже да возе ка више градова у РС те да од данас почињу редовно да саобраћају према Бихаћу, а од 1. јуна ће кренути и линија за Сарајево.

-Најаве превозника су да ће се највјероватније кренути са саобраћајем и према Црној Гори и Србији почетком јуна, можда и који дан прије, прво за Београд, а онда и за Црну Гору. Надам се да ће доћи до нормализације- рекао је Мијић.

Додао је да су им помогле мјере Владе РС и да су успјели задржати број радника, међутим даље пословање ће одлучити да ли ће послије доћи до отпуштања.

Како Мијић каже, у аутобусима се поштују све мјере Института за јавно здравство РС те   возачи у имају маске као и путници.

-Возачима савјетујемо да носе и рукавице с обзиром на то да раде с новцем, путници морају имати маске за вријеме комплетног путовања, а возила се свакодневно дезинфикују- каже Мијић и истиче да се поштује дистанца те да је мјерама ограничен број путника у аутобусима на 50 одсто од укупног капацитета.

Момчило Сладоје, директор "Центротранса" Источно Сарајево, каже да њихови аутобуси тренутно возе свега 20 одсто републичких линија, међународне линије уопште не возе, док на градским и приградским линијама возе 30-40 одсто.

-Попуњеност је између 10 и 15 одсто капацитета аутобуса, приходи су катастрофални. Ово је гори период него кад нисмо ништа радили, јер правимо трошкове, а реализација је потпуно подбацила- рекао је Сладоје.

Он каже да ће цијене карата остати исте, јер не могу бити ниже због финансијских губитака, али ни више, јер су и путници додатно осиромашени усљед пандемије.

Мићо Роквић, директор приједорског "Аутотранспорта", каже да је од 11. маја, откад је укинута забрана обављања републичких и подручних линија, с аутобуске станице у Приједору свега неколико превозника обновило одржавање својих линија.

-Не можемо се похвалити великим напретком, мали је број путника, надамо се да ће укидањем ванредног стања тај број бити већи- рекао је Роквић.

Он истиче да аутобуси иду скоро празни те да је у петак у приједорској аутобуској станици било свега око 30 продатих карата за поласке према Бањалуци.

-То је број продатих карата за све превознике, а велики број превозника није кренуо ни са једним поласком. У петак је било свега десетак полазака са станице, а некада у редовним условима их је било 100-120- рекао је Роквић, који додаје да нема ни 10 одсто путника у аутобусима и истиче да предузимају све потребне мјере, па путници у аутобусима не треба да имају страх за своја путовања.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    22h 15m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    20h 16m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 8m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    21h 13m
    0