Преврнути хеликоптер можда никад више неће полетјети

15.04.2022. 11:33
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Могуће је да се скоро нови, скупоцјени хеликоптер Оружаних снага БиХ, који се у сриједу преврнуо током редовне летачке обуке код Високог, више неће моћи довести у такво стање да може полетјети.

Открива то извор "Независних новина", упућен у овај случај, а из чијих се ријечи може закључити да су оштећења на летјелици велика.

- Још се не зна колика је штета, али сигурно је оштећена трансмисија. Питање је да ли ће бити уопште могуће хеликоптер вратити у стање употребљивости или се ће можда моћи само користити за резервне дијелове - појашњава саговорник "Независних новина".

Он истиче да се још не зна шта је узрок превртања летјелице, односно да ли је у питању људски фактор или квар.

- Комисија ради свој посао. Ово није пад, већ још док је био на земљи, окренуо се на бок и онда је елиса направила проблеме које је направила - рекао је извор "Независних новина".

Хеликоптер је, додаје њихов саговорник, још под гаранцијом, а са нестрпљењем се очекује извјештај комисије.

- Уколико је незгода посљедица техничке грешке, онда би он по доброј пракси требало да се замијени. Ако је у питању људска грешка, онај коме је дониран, тај сноси посљедице - рекао је саговорник.

А дониран је Министарству одбране БиХ, односно Оружаним снагама БиХ, заједно са још три овакве летјелице, чија је примопредаја обављена прије четири мјесеца, односно у децембру прошле године.

Уговор о набавци укупно је вриједан 38.539.378 америчких долара, од чега је БиХ учествовала с 4.360.000 долара, односно 7,5 милиона КМ, а преостали износ обезбиједила је Влада САД-а.

Иначе, како је "Независним новинама" јуче потврђено, и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) укључена је у истрагу о околностима ове незгоде.

- Увиђај су у сриједу и четвртак вршили припадници Сектора крим-полиције МУП-а Зеничко-добојског кантона, који такође настављају свој рад на овом случају, али је у истрагу укључена СИПА, а све се спроводи под надзором Тужилаштва БиХ", открили су јуче извори "Независних новина", упућени у истрагу.

Потом су то потврдили и из Тужилаштва БиХ.

- Након запримања информације о превртању хеликоптера Оружаних снага БиХ на полигону за летачку обуку код Високог, дежурни тужилац издао је наредбу СИПА и МУП-у ЗДК да у сарадњи са надлежним службама Оружаних снага БиХ, предузму потребне истражне радње како би се утврдиле све околности и узроци превртања летјелице - кажу из Тужилаштва БиХ.

Како подсјећају "Независне новине", током редовне летачке обуке припадника Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ, на полигону за летачку обуку код Високог, овај хеликоптер се у сриједу око 11.30 преврнуо на тлу.

  • Преврнуо се хеликоптер Оружаних снага БиХ
    13.04.2022. 13:57

    Током редовне летачке обуке припадника Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ, на полигону за летачку обуку код Високог, око 11.30 часова, дошло је до динамичког прев...

БиХ
Преврнуо се хеликоптер Оружаних снага БиХ

- Ради се о хеликоптеру Bell Huey II са четири члана посаде, од којих нико није повријеђен. На хеликоптеру има видљивих оштећења. Надлежне службе Оружаних снага БиХ тренутно спроводе истрагу о узроцима превртања летјелице - саопштено је у сриједу из Министарства одбране БиХ, од којег су из "Независних" затражили више детаља о незгоди, али до закључења овог броја "Независних новина", нису одговорили.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Vikendaš 17.04.2022. 09:46
    Valjao bi za vikendice
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 15.04.2022. 15:53
    Stvarno steta!!
Повезане вијести
Иран мобилише војску у потрази за хеликоптером у којем је био Раиси Иран мобилише војску у потрази за хеликоптером у којем је био Раиси
Ирански званичник: Хеликоптер се срушио, живот предсједника у опасности Ирански званичник: Хеликоптер се срушио, живот предсједника у опасности
Недовољно и хиљаду нових војника Недовољно и хиљаду нових војника
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    10h 45m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    11h 2m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    5h 42m
    3
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    11h 38m
    4
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    10h 7m
    0