Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)

21.11.2023. 13:21
0
ИЗВОР: hronograf.net

Кањон Росомаче или како га многи називају Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци саставни је дио долине истоимене ријеке који је настао константним усијецањем њеног воденог тока у стијенску масу Старе планинине.

Источна Србија препуна је скирвених туристичких драгуља који нису превише промовисани, један од њих свакако је кањон Росомаче.

Читав кањон Росомаче карактеристичан је по појави пречага у кориту ријеке, на основу чега се формирају бајковити вирови и слапови. Читав процес је настао под утицајем ерозије, коју ријека прави када пада у корито, које усјеца велика снага воде. Ова нестварна појава изгледа као огроман дворац који штити површину ријеке и надвија се над њом.

Цијела област око кањона је од стијена које су прекривене бујном зеленом вегетацијом. Стијене су веома стрме и пријети опасност уколико им се приђе, сам прилаз је готово немогућ. Вода је изузетно хладна, једва достиже своју максималну температуру од свега пет степени.

Поред Росомачких лонаца, може се са лијеве, најприступачније ивице, ухватити невјероватан поглед на литице црвенкастог камена. Недалеко од кањона се налази Црква Светог Ђорђа из 16. вијека. Живопис је из 1844. године, а сама црква је тренутно у врло лошем стању.

Славиња, Височка Ржана и остала околна села веома су живописна и интересантна за обилазак.

 Видео: Lost in the Viewfinder

Како доћи до Росомачких лонаца?

Росомачки лонци се налазе надомак Пирота, у селу Славиње. Овај локалитет се налази на самом истоку земље, на граници са Бугарском.

Село Славиња налази се тридесетак километара источно од Пирота. Оно је полазна тачка за истраживање кањона Росомачки лонци.

Коментари 0
Повезане вијести
Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан Киша метеора најјача у овом вијеку десиће се на Ђурђевдан
Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО) Положила возачки из 961. покушаја (ВИДЕО)
Сунце умире за пет милијарди година Сунце умире за пет милијарди година
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 49m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 48m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 30m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 3m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    16h 37m
    2