Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)

21.11.2023. 13:21
0
ИЗВОР: hronograf.net

Кањон Росомаче или како га многи називају Росомачки лонци, Росомачко грло и Славињски лонци саставни је дио долине истоимене ријеке који је настао константним усијецањем њеног воденог тока у стијенску масу Старе планинине.

Источна Србија препуна је скирвених туристичких драгуља који нису превише промовисани, један од њих свакако је кањон Росомаче.

Читав кањон Росомаче карактеристичан је по појави пречага у кориту ријеке, на основу чега се формирају бајковити вирови и слапови. Читав процес је настао под утицајем ерозије, коју ријека прави када пада у корито, које усјеца велика снага воде. Ова нестварна појава изгледа као огроман дворац који штити површину ријеке и надвија се над њом.

Цијела област око кањона је од стијена које су прекривене бујном зеленом вегетацијом. Стијене су веома стрме и пријети опасност уколико им се приђе, сам прилаз је готово немогућ. Вода је изузетно хладна, једва достиже своју максималну температуру од свега пет степени.

Поред Росомачких лонаца, може се са лијеве, најприступачније ивице, ухватити невјероватан поглед на литице црвенкастог камена. Недалеко од кањона се налази Црква Светог Ђорђа из 16. вијека. Живопис је из 1844. године, а сама црква је тренутно у врло лошем стању.

Славиња, Височка Ржана и остала околна села веома су живописна и интересантна за обилазак.

 Видео: Lost in the Viewfinder

Како доћи до Росомачких лонаца?

Росомачки лонци се налазе надомак Пирота, у селу Славиње. Овај локалитет се налази на самом истоку земље, на граници са Бугарском.

Село Славиња налази се тридесетак километара источно од Пирота. Оно је полазна тачка за истраживање кањона Росомачки лонци.

Коментари 0
Повезане вијести
Жене боље тумаче емотиконе у порукама Жене боље тумаче емотиконе у порукама
Зашто се каже "пао с крушке"? Зашто се каже "пао с крушке"?
Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара Како је стара "лада" из Краљева стигла до САД и зашто кошта 16.000 долара
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  17h 48m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  3h 20m
  1
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  18h 13m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  15h 25m
  2
 • У Српској код десеторо лица потврђена зараза морбилама
  15h 21m
  0