Преживјели деминер описао ужас кроз који је прошао и како се спасао

27.08.2019. 21:47
0
ИЗВОР: Српскаинфо

Радомира Церовића, 34-годишњег деминера А-тима “Pro Vite” из Мостара, који је у недјељу ујутро у минском пољу изнад купрешког села Доњи Мушић повријеђен са десет гелера од противпјешадијске мине PMR 3, опоравља се у ливањској болници.

У овој несрећи погинуле су његове колеге Саво Kалајџић (42) и Славиша Пљуцо (52) са Пала. Церовић, који је још под шоком, редовно добија лијекове и медицинску његу, али је, према ријечима др. Бранка Перића, добро и изван животне опасности.

Церовић се нада посјети и породице, као и да би ускоро могао и на родне Пале, гдје ће наставити опоравак.

– Добро сам, али ми је жао пријатеља. Није једноставно било видјети их како су настрадали, посебно Саво Kалајџић, који је игром судбине и активирао мину, која га је дословно масакрирала. Ја сам имао снаге да сам изађем из минског поља узбрдицом до осталих колега из нашег тима, који су ми са медицинским техничаром указали прву помоћ те ме отпремили у болницу. Мина која нас је погодила, видјела се, била је оборена уз неко шипражје. Да ли је имала додатних упаљача, не знам. Знам само да сам имао бескрајну срећу да останем жив с обзиром на мину о којој је ријеч – рекао је Церовић за Аваз.

Дан жалости

За свој живот, како каже, највјероватније дугује настрадалим колегама Славиши Пљуци и Сави Kалајџићу, јер сматра да су га њихова тијела дијелом заштитила.

На Палама је јуче проглашен дан жалости. Неколико хиљада људи из цијеле БиХ дошло је на Пале како би присуствовало посљедњем испраћају деминера Саве Kалајџића и Славише Пљуце.

Прошао обуку

Церовић каже да је у деминерима од 10. јуна 2018. године те да је у мају 2018. прошао троседмични деминерски курс у Центру за обуку деминера. Од октобра 2018. с колегама је радио на деминирању на подручју Kупреса и Гламоча.

Обишли породице настрадалих

Погинули деминери радили су за организацију “Пази, мине” из Витеза, док пројекат деминирања терена у рејону Kупреса води организација “Pro Vita” из Мостара.

– Никад у пројектима деминирања које смо радили, нисмо имали повријеђених, а камоли погинулих. Мина која је пронађена, требала се деактивирати данас (понедјељак, оп. а). Одговор на питање шта се догодило у недјељу, требала би дати даљња истрага. BHMAC треба именовати четири члана Истражног одбора који ће радити на томе – каже за Џафер Kумбара, директор Удружења “Pro Vita” из Мостара, који је с осталим колегама присуствовао сахрани на Палама те обишао породице настрадалих.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    20h 49m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    10h 45m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    22h 36m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    18h 16m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    21h 36m
    0