Прича о јединој активној воденици на Ракитници – Воденица у Гуждељима поново меље

22.11.2019. 20:14
0
ИЗВОР: rogatica.ba

На 23 километра дугом току ријеке Ракитнице некада је било више од 30 воденица и неколико млинова. Напретком технологије они су пали у заборав, па се у рогатичком крају одавно није чуо звук воденичког или млинског точка. Ипак, то се однедавно промијенило, јер је на Ракитници, у селу Гуждељи, покренута обновљена воденица породице Сорак.

Након одласка у пензију Драго Сорак је одлучио да вријеме испуни тако што ће обновити и покренути прадједову воденицу. То је и учинио са братом Дајом, уз подршку породице и Општине Рогатица. Воденица је увелико у погону и испуњава своју намјену, будући да поједини домаћини на мљевење доносе и по 500 килограма жита.

Истина, није то као у стара времена, али свакако основни циљ Сорака је био да се сачува парче породичне традиције, као и значајан свједок минулих времена. У вријеме доступности различитих материјала Сорци су се максимално трудили да задрже аутентичност воденице: дрвеним бадњевима вода се усмјерава на воденички точак (коло) који је сада од метала, а некада се обично правио од буковог дрвета. Снага воде на тај начин покреће остатак “машинерије” која је у потпуности традиционална: воденични каменови, дрвено чекетало, кош и сандук. И сам објекат изграђен је од дрвета и камена, а као некада у њему је опремљена просторија за боравак и ноћење.

Модернизација се огледа у томе што су Сорци на воденички точак повезали аутомобилски генератор за производњу електричне енергије, што је довољно за унутрашње освјетљење воденице. У будућности планирају уградњу агрегата, који би могао да освјетљава терен око воденице, као и изградњу рибњака.

Воденице на Ракитници некада су значиле живот за становништво Рогатице и њених села, али и села сусједних општина. Осим примарног, имале су и шири друштвени значај – у њима се окупљало, договарало, пјевало и пило. Уз све то за воденице су везивана различита вјеровања о оностраним силама. Данас када се већини ових објеката не познају ни темељи, постоји макар ова воденица у Гуждељима која подсјећа на стара времена, али и на пролазност и губитак значаја нечега што је било кључно за преживљавање.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Спасиоци трагају за несталим мушкарцем у кањону Ракитнице Спасиоци трагају за несталим мушкарцем у кањону Ракитнице
За изградњу пјешачке стазе и уређење обале Ракитнице 250.000 КМ За изградњу пјешачке стазе и уређење обале Ракитнице 250.000 КМ
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 15m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 48m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 25m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 54m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 52m
    0