Прича о шампионима који су снове претворили у стварност (ФОТО)

05.11.2022. 15:52
0
ИЗВОР: katera.news

Источно Сарајево је мали град у ком живе млади људи који сањају своје снове. Неки су од њих своје снове претворили у стварност. Они су врхунски спортисти који су рођени и стасали у нашем граду.

Како се постаје шампион и како се снови претварају у стварност, сазнали смо из разговора са овим дивним младим људима, члановима Џију-џицу клуба "Славија".

Освојити сребрну медаљу и бити други на свијету, звучи скоро па недостижно. Само звучи, јер је Лазар Матић доказао да је све могуће достићи. На Свјетском првенству у џију-џицуу у Абу Дабију освојио је сребрну медаљу, а како је и сам истакао за Катеру, још није свјесан успјеха који је постигао.

- Борио сам се у категорији јуниора до 94 килограма и ово је моје други наступ на свјетском првенству. Прошле године сам освојио бронзану медаљу, а ове године сам се попео степеницу више. Надам се да ћу сљедеће године освојити свјетско злато и титулу првака свијета  - рекао је Матић.

С обзиром на то да је носилац групе и фаворит за освајање златне медаље, Матић је прво коло  био слободан, а након тога су услиједиле борбе за друго и треће коло.

- У другом колу сам побиједио такмичара из Грчке, у трећем Црногорца, који је првопласирани на свјетској ранг-листи у категорији јунира до 85 кг, а у финалу сам изгубио борбу против Грка који је тај дан бриљирао – објашњава Матић.

Како истиче, и ово такмичање је била прилика да уочи и спозна своје грешке, а најбоље учи из изгубљених борби.

Први сам на свјетској ранг-листи у категорији јуниора до 94 кг, додаје Матић, а „пробићу“ се и на свјетску ранг-листу најбољих јуниора икада у овој категорији.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Тренирам током читаве године, а пред важне турнире тренирам два или три пута дневно. У тренажним процесима, најбитније је остати психички јак. На свјетско првенство долазе такмичари који су физички спремни, нема пуно бољих или лошијих такмичара, а исход борбе зависи од наше психичке спремности и спортске среће – истакао је Матић.

Освојивши бронзану медаљу, Анђела Ждрале се уписала у историју клуба као једина дјевојка која је освојила медаљу.

- Такмичила сам се у категорији кадеткиње до 52 кг. У првом колу сам се борила против Италијанке, у другом колу против такмичарке из Њемачке и ту борбу сам изгубила. У борби за треће мјесто сам побиједила такмичарку из Италије – рекла је она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Ждрале истиче да без подршке другова из клуба, родитеља, породице, спаринг-партнера резултати, сигурно, не би били овакви.

- Пролазили су са нама све тешке и лијепе тренутке. Било је много емотивних ситуација и много суза – рекла је она.

Давор Бујак је у категорији јуниора до 85 килограма освојио сребрну медаљу, и још једном доказао да је најбољи спортиста не само града Источно Сарајево него и Републике Српске и БиХ.

-  Као и Лазару, ово је било моје друго свјетско првенство. Прошле године, због неке моје лудости, нисам освојио медаљу, али ове године сам одлучио да ћу исправити све грешке и освојити је. Секунде су ме дијелиле од најсјајније медаље, али ситнице су превагнуле и освојио сам сребро. Управо нас те ситнице и помажу да стасамо у борце какви смо - рекао је Бујак.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Према његовим ријечима, у финалној борби се такмичио против Словенца који је у посљедњих 25 секунди добио борбу.

- Прву борбу сам имао са Грком, другу против такмичара из Црне Горе, а полуфинале против Нијемца – рекао је Бујак, који се уједно и први на свјетској ранг-листи у својој категорији.

Како додаје, ово је његов посљедњи наступ у овој категорији и од сљедеће године ће се такмичити у категорији сениора.

Биће теже, али наставићу тренирати и биљежити резултате – додаје Бујак.

До прије неколико година, истиче Бујак, сањали су о освајању балканске медаље, а данас освајају свјетске.

Данијел Блажић, спортски директор и главни тренер у Џију-џицу клубу „ Славија“ рекао је да су припреме за Свјетско првенстви у Абу Дабију почеле 1. августа у Сарајеву.

Ту смо тренилари 15 дана, а потом су услиједиле припреме у Требињу и Источном Сарајеву. Средином септембра је било балканско првенство у Републици Српској и то је била прилика  да провјеримо колико смо спремни и на којем смо нивоу. Услиједили су тренинзи и међународно такмичење у Бару, а потом и такмичење у Источном Сарајеву. То је била наша посљедња провјера пред свјетско првнство – рекао је Блажић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Дванаест такмичара представљало је Републику Српску на овом такмичењу, истиче наш саговорника, а три медаље су дошле у Источно Сарајево.

- Сматрам да је то велики успјех, иако још увијек тога нисмо свјесни – истиче он.

Блажић објашњава да и поред невјерватних успјеха који постижу чланови овог клуба, услови у којем тренирају нису какви би требало да буду.

- Највећи проблем нам представљју просторије које дијелимо са другим колективом. Вољели бисмо да имамо сопствену салу у којој бисмо могли више тренирати. Примаран циљ нам је да обезбиједимо просторије које ће бити искључиво Џију-џицу клуба „Славија“. Наши спортисти су заслужили да имају исте услове као и представници других репрезентација –рекао је Блажић.

Како додаје, без обзира на све, ове младе људе покреће жеља за побједом и то их чини тако успјешним.

- Желим да се захвалим и нашим спонзорима јер смо, захваљујући њиховој финансијској  помоћи, отпутвали у Абу Даби. И они су дио наших медаља – закључује он.

На Свјетском првенству у Абу Дабију, Џију-џицу клуб "Славија" представљао је и Данијел Дамјановић.

Дамјановић се такмичио у категорији јуниора до 85 кг и освојио је девето мјесто.

Коментари 0
Повезане вијести
Сара Ћирковић иде по нову медаљу Сара Ћирковић иде по нову медаљу
Наталија Сулавер освојила златну медаљу у Бањалуци Наталија Сулавер освојила златну медаљу у Бањалуци
Џију-џицу клуб „Славија“ на Европском првенству за младе у Румунији Џију-џицу клуб „Славија“ на Европском првенству за младе у Румунији
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 34m
    0