Priča o šampionima koji su snove pretvorili u stvarnost (FOTO)

05.11.2022. 15:52
0
IZVOR: katera.news

Istočno Sarajevo je mali grad u kom žive mladi ljudi koji sanjaju svoje snove. Neki su od njih svoje snove pretvorili u stvarnost. Oni su vrhunski sportisti koji su rođeni i stasali u našem gradu.

Kako se postaje šampion i kako se snovi pretvaraju u stvarnost, saznali smo iz razgovora sa ovim divnim mladim ljudima, članovima Džiju-džicu kluba "Slavija".

Osvojiti srebrnu medalju i biti drugi na svijetu, zvuči skoro pa nedostižno. Samo zvuči, jer je Lazar Matić dokazao da je sve moguće dostići. Na Svjetskom prvenstvu u džiju-džicuu u Abu Dabiju osvojio je srebrnu medalju, a kako je i sam istakao za Kateru, još nije svjesan uspjeha koji je postigao.

- Borio sam se u kategoriji juniora do 94 kilograma i ovo je moje drugi nastup na svjetskom prvenstvu. Prošle godine sam osvojio bronzanu medalju, a ove godine sam se popeo stepenicu više. Nadam se da ću sljedeće godine osvojiti svjetsko zlato i titulu prvaka svijeta  - rekao je Matić.

S obzirom na to da je nosilac grupe i favorit za osvajanje zlatne medalje, Matić je prvo kolo  bio slobodan, a nakon toga su uslijedile borbe za drugo i treće kolo.

- U drugom kolu sam pobijedio takmičara iz Grčke, u trećem Crnogorca, koji je prvoplasirani na svjetskoj rang-listi u kategoriji junira do 85 kg, a u finalu sam izgubio borbu protiv Grka koji je taj dan briljirao – objašnjava Matić.

Kako ističe, i ovo takmičanje je bila prilika da uoči i spozna svoje greške, a najbolje uči iz izgubljenih borbi.

Prvi sam na svjetskoj rang-listi u kategoriji juniora do 94 kg, dodaje Matić, a „probiću“ se i na svjetsku rang-listu najboljih juniora ikada u ovoj kategoriji.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Treniram tokom čitave godine, a pred važne turnire treniram dva ili tri puta dnevno. U trenažnim procesima, najbitnije je ostati psihički jak. Na svjetsko prvenstvo dolaze takmičari koji su fizički spremni, nema puno boljih ili lošijih takmičara, a ishod borbe zavisi od naše psihičke spremnosti i sportske sreće – istakao je Matić.

Osvojivši bronzanu medalju, Anđela Ždrale se upisala u istoriju kluba kao jedina djevojka koja je osvojila medalju.

- Takmičila sam se u kategoriji kadetkinje do 52 kg. U prvom kolu sam se borila protiv Italijanke, u drugom kolu protiv takmičarke iz Njemačke i tu borbu sam izgubila. U borbi za treće mjesto sam pobijedila takmičarku iz Italije – rekla je ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ždrale ističe da bez podrške drugova iz kluba, roditelja, porodice, sparing-partnera rezultati, sigurno, ne bi bili ovakvi.

- Prolazili su sa nama sve teške i lijepe trenutke. Bilo je mnogo emotivnih situacija i mnogo suza – rekla je ona.

Davor Bujak je u kategoriji juniora do 85 kilograma osvojio srebrnu medalju, i još jednom dokazao da je najbolji sportista ne samo grada Istočno Sarajevo nego i Republike Srpske i BiH.

-  Kao i Lazaru, ovo je bilo moje drugo svjetsko prvenstvo. Prošle godine, zbog neke moje ludosti, nisam osvojio medalju, ali ove godine sam odlučio da ću ispraviti sve greške i osvojiti je. Sekunde su me dijelile od najsjajnije medalje, ali sitnice su prevagnule i osvojio sam srebro. Upravo nas te sitnice i pomažu da stasamo u borce kakvi smo - rekao je Bujak.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Prema njegovim riječima, u finalnoj borbi se takmičio protiv Slovenca koji je u posljednjih 25 sekundi dobio borbu.

- Prvu borbu sam imao sa Grkom, drugu protiv takmičara iz Crne Gore, a polufinale protiv Nijemca – rekao je Bujak, koji se ujedno i prvi na svjetskoj rang-listi u svojoj kategoriji.

Kako dodaje, ovo je njegov posljednji nastup u ovoj kategoriji i od sljedeće godine će se takmičiti u kategoriji seniora.

Biće teže, ali nastaviću trenirati i bilježiti rezultate – dodaje Bujak.

Do prije nekoliko godina, ističe Bujak, sanjali su o osvajanju balkanske medalje, a danas osvajaju svjetske.

Danijel Blažić, sportski direktor i glavni trener u Džiju-džicu klubu „ Slavija“ rekao je da su pripreme za Svjetsko prvenstvi u Abu Dabiju počele 1. avgusta u Sarajevu.

Tu smo trenilari 15 dana, a potom su uslijedile pripreme u Trebinju i Istočnom Sarajevu. Sredinom septembra je bilo balkansko prvenstvo u Republici Srpskoj i to je bila prilika  da provjerimo koliko smo spremni i na kojem smo nivou. Uslijedili su treninzi i međunarodno takmičenje u Baru, a potom i takmičenje u Istočnom Sarajevu. To je bila naša posljednja provjera pred svjetsko prvnstvo – rekao je Blažić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Dvanaest takmičara predstavljalo je Republiku Srpsku na ovom takmičenju, ističe naš sagovornika, a tri medalje su došle u Istočno Sarajevo.

- Smatram da je to veliki uspjeh, iako još uvijek toga nismo svjesni – ističe on.

Blažić objašnjava da i pored nevjervatnih uspjeha koji postižu članovi ovog kluba, uslovi u kojem treniraju nisu kakvi bi trebalo da budu.

- Najveći problem nam predstavljju prostorije koje dijelimo sa drugim kolektivom. Voljeli bismo da imamo sopstvenu salu u kojoj bismo mogli više trenirati. Primaran cilj nam je da obezbijedimo prostorije koje će biti isključivo Džiju-džicu kluba „Slavija“. Naši sportisti su zaslužili da imaju iste uslove kao i predstavnici drugih reprezentacija –rekao je Blažić.

Kako dodaje, bez obzira na sve, ove mlade ljude pokreće želja za pobjedom i to ih čini tako uspješnim.

- Želim da se zahvalim i našim sponzorima jer smo, zahvaljujući njihovoj finansijskoj  pomoći, otputvali u Abu Dabi. I oni su dio naših medalja – zaključuje on.

Na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju, Džiju-džicu klub "Slavija" predstavljao je i Danijel Damjanović.

Damjanović se takmičio u kategoriji juniora do 85 kg i osvojio je deveto mjesto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danijel Blažić korak bliže svjetskoj licenci Danijel Blažić korak bliže svjetskoj licenci
Takmičari Džiju-džicu kluba „Slavija“ osvojili 58 medalja Takmičari Džiju-džicu kluba „Slavija“ osvojili 58 medalja
Zekićeva srebrna, Lalović bronzani na evropskom kupu u Sarajevu Zekićeva srebrna, Lalović bronzani na evropskom kupu u Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    22h 29m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 25m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    21h 29m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    18h 22m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 13m
    0