Прихваћен споразум о изградњи градске куће у Палама

11.09.2023. 14:53
4
ИЗВОР: srna.rs

Одборници Скупштине града Источно Сарајево данас су донијели одлуку о прихватању споразума између града и општине Пале о изградњи градске куће на Палама, а Градска управа ће предложити да ту буде и резиденцијална канцеларија предсједника Републике Српске.

Градоначелник Љубиша Ћосић истакао је да ће овим Градска управа, осим Административне зграде града у Источном Новом Сарајеву, највјероватније, до 2025. године имати градску кућу на Палама у којој ће бити смјештене институције града које су тренутно подстанари.

Ћосић је подсјетио да се дуго говори да ће Пале бити званично проглашене пријестоницом Републике Српске и да ће то бити пријестона општина у саставу града Источно Сарајево.

- Наша понуда Влади Републике Српске ће бити да предсједник Републике Српске у градској кући има резиденцијални дио - рекао је Ћосић и додао да то Пале и град Источно Сарајево заслужују.

Према његовим ријечима, то је најбоља одлука која је могла бити донесена поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево Светог Петра Сарајевског.

Он је подсјетио да је Свети Петар Сарајевски страдао због идеја српског народа, а тако је и народ у протеклом периоду страдао и опет се уздигао и створио Источно Сарајево и ствара га и дана данас.

Ћосић је рекао да је Скупштина данас усвојила и извјештај о извршењу градског буџета за шест мјесеци ове године у износу од 5.708.282 КМ, што је за око милион КМ мање од плана, те је изразио наду да ће у току године реализација бити у планираном износу и да неће недстајати средства за планиране пројекте.

Ћосић је нагласио да су данас разматрали и информацију о управљању отпадом на подручју града, истакавши да је горуће питање депонија Крупачке стијене, која не може постати регионална депонија, јер се налази у близини ријеке Жељезнице.

- Ми на тој депонији покушавамо да санирамо стање до момента када ћемо донијети одлуку о регионалној депонији или спалионици - рекао је Ћосић.

Он је нагласио да су у општинама у саставу града повећане цијене комуналних услуга због поскупљења цијене горива, повећања трошкова радне снаге, те потребе за обнављањем механизације.

Ћосић је нагласио да су ову сједницу посветили и дјеци и адолесцентима обољелим од рака и да су сви одборници носећи златну врпцу на реверу заједно обиљежили Златни септембар и тако им симболично пружили подршку.

Он је најавио да ће Градска управа Источно Сарајево до краја мјесеца обезбиједити и одређену финансијску помоћ за рад удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести.

Одборник СДС-а Горан Шеховац истакао је да Клуб СДС-а није подржао одлуку о шестомјесечном извршењу буџета и одлуку о комуналној такси.

Шеховац је истакао да се није требала укинути комунална такса, јер је буџет града Источно Сарајево оштећен за приход од 1,5 милиона КМ, због чега је предложио да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о плаћању комуналне таксе. 

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 12.09.2023. 16:41
    Prvo da se napravi gradska kuća na Sokocu,nista preko reda.
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 12.09.2023. 08:28
    Kakva taksa za sta za finansiranje odjeljenja grada za koja nema dovoljno sredstava u budzetu. Nije mi jasno za sta god da zapne para ajmo od raje otimati. Nikad nisam shvatio po kom principu je ta renta i usvojena, ko koristi javnu povrsinu za reklamu, bastu lokala ili nesto slicno nek placa ali kakva renta za vlasnike stanova koji nista od navedenog i ne koriste... Ako neko zna neka mi objasni..
  • Generic placeholder image
    Mickey Mouse 11.09.2023. 20:34
    Malo cudna zbrka - prjestonica a imamo predsjednika. Republika smo , nismo monarhija. Valjda bi trebali rehabilitovati sudski i istorijski dinastiju Obrenovica, proglasiti formalnu monarhiju , zabraniti ulazak onim propalicama karadjordjevicima u RS pa po mogucnosti pronaci naslednike Obrenovica po bocnim linijama. A ovo sve sto radite je udbaska lakrdija.
  • Generic placeholder image
    Anonimno 11.09.2023. 18:46
    Gdin sehovac
    Sta je sustina ,,vracanja,,komunalne takse
    Jel vidite sta se desava
    Ne samo vi nego svi
    Idemo u propast
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    15h 36m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    15h 18m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 12m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 7m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 9m
    0