Prihvaćen sporazum o izgradnji gradske kuće u Palama

11.09.2023. 14:53
4
IZVOR: srna.rs

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo danas su donijeli odluku o prihvatanju sporazuma između grada i opštine Pale o izgradnji gradske kuće na Palama, a Gradska uprava će predložiti da tu bude i rezidencijalna kancelarija predsjednika Republike Srpske.

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić istakao je da će ovim Gradska uprava, osim Administrativne zgrade grada u Istočnom Novom Sarajevu, najvjerovatnije, do 2025. godine imati gradsku kuću na Palama u kojoj će biti smještene institucije grada koje su trenutno podstanari.

Ćosić je podsjetio da se dugo govori da će Pale biti zvanično proglašene prijestonicom Republike Srpske i da će to biti prijestona opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

- Naša ponuda Vladi Republike Srpske će biti da predsjednik Republike Srpske u gradskoj kući ima rezidencijalni dio - rekao je Ćosić i dodao da to Pale i grad Istočno Sarajevo zaslužuju.

Prema njegovim riječima, to je najbolja odluka koja je mogla biti donesena povodom Dana i krsne slave grada Istočno Sarajevo Svetog Petra Sarajevskog.

On je podsjetio da je Sveti Petar Sarajevski stradao zbog ideja srpskog naroda, a tako je i narod u proteklom periodu stradao i opet se uzdigao i stvorio Istočno Sarajevo i stvara ga i dana danas.

Ćosić je rekao da je Skupština danas usvojila i izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za šest mjeseci ove godine u iznosu od 5.708.282 KM, što je za oko milion KM manje od plana, te je izrazio nadu da će u toku godine realizacija biti u planiranom iznosu i da neće nedstajati sredstva za planirane projekte.

Ćosić je naglasio da su danas razmatrali i informaciju o upravljanju otpadom na području grada, istakavši da je goruće pitanje deponija Krupačke stijene, koja ne može postati regionalna deponija, jer se nalazi u blizini rijeke Željeznice.

- Mi na toj deponiji pokušavamo da saniramo stanje do momenta kada ćemo donijeti odluku o regionalnoj deponiji ili spalionici - rekao je Ćosić.

On je naglasio da su u opštinama u sastavu grada povećane cijene komunalnih usluga zbog poskupljenja cijene goriva, povećanja troškova radne snage, te potrebe za obnavljanjem mehanizacije.

Ćosić je naglasio da su ovu sjednicu posvetili i djeci i adolescentima oboljelim od raka i da su svi odbornici noseći zlatnu vrpcu na reveru zajedno obilježili Zlatni septembar i tako im simbolično pružili podršku.

On je najavio da će Gradska uprava Istočno Sarajevo do kraja mjeseca obezbijediti i određenu finansijsku pomoć za rad udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti.

Odbornik SDS-a Goran Šehovac istakao je da Klub SDS-a nije podržao odluku o šestomjesečnom izvršenju budžeta i odluku o komunalnoj taksi.

Šehovac je istakao da se nije trebala ukinuti komunalna taksa, jer je budžet grada Istočno Sarajevo oštećen za prihod od 1,5 miliona KM, zbog čega je predložio da Narodna skupština Republike Srpske donese odluku o plaćanju komunalne takse. 

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 12.09.2023. 16:41
  Prvo da se napravi gradska kuća na Sokocu,nista preko reda.
 • Generic placeholder image
  Zagor te nej 12.09.2023. 08:28
  Kakva taksa za sta za finansiranje odjeljenja grada za koja nema dovoljno sredstava u budzetu. Nije mi jasno za sta god da zapne para ajmo od raje otimati. Nikad nisam shvatio po kom principu je ta renta i usvojena, ko koristi javnu povrsinu za reklamu, bastu lokala ili nesto slicno nek placa ali kakva renta za vlasnike stanova koji nista od navedenog i ne koriste... Ako neko zna neka mi objasni..
 • Generic placeholder image
  Mickey Mouse 11.09.2023. 20:34
  Malo cudna zbrka - prjestonica a imamo predsjednika. Republika smo , nismo monarhija. Valjda bi trebali rehabilitovati sudski i istorijski dinastiju Obrenovica, proglasiti formalnu monarhiju , zabraniti ulazak onim propalicama karadjordjevicima u RS pa po mogucnosti pronaci naslednike Obrenovica po bocnim linijama. A ovo sve sto radite je udbaska lakrdija.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 11.09.2023. 18:46
  Gdin sehovac
  Sta je sustina ,,vracanja,,komunalne takse
  Jel vidite sta se desava
  Ne samo vi nego svi
  Idemo u propast
Povezane vijesti
Budžet rebalansom povećan za oko 7,5 miliona KM Budžet rebalansom povećan za oko 7,5 miliona KM
Usvojen Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 23.473.000 KM Usvojen Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 23.473.000 KM
Savjet ministara će proglasiti Dan žalosti u cijeloj BiH Savjet ministara će proglasiti Dan žalosti u cijeloj BiH
Najčitanije
 • Pronađen Bijeljinac za kojim se tragalo u Sloveniji
  17h 3m
  0
 • Podneseno oko 6.000 zahtjeva za jedinstven mjesečni borački dodatak
  16h 28m
  2
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  14h 6m
  0
 • Na ambulanti u Suvom Dolu razbijena stakla i iščupana metalna vrata
  21h 31m
  0
 • Proglašen najljepši automobil u 2023. godini
  22h 36m
  0