Пријава беба путем пројекта "е-беба" од данас доступна широм Српске

31.08.2021. 15:20
0
ИЗВОР: СРНА

У Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске данас почиње реализација пројекта "е-беба", који омогућава да се комплетан процес пријаве дјетета заврши у породилишту.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић рекао је да је са породилиштем у Бањалуци окончан процес имплементације пројекта “е-беба” у свим породилиштима у Републици Српској.

– У протеклих мјесец дана, након Добоја, Приједора, Бијељине, Фоче, Источног Сарајева и других породилишта, данас завршавамо имплементацију пројекта на опште задовољство првенствено родитеља, а затим и здравствених радника – рекао је Рајчевић на конференцији за новинаре поводом имплементације пројекта у УКЦ-у.

Рајчевић је објаснио да је суштина овог пројекта то што се процес евиденције новорођенчади завршава на једном мјесту, у породилишту, након чега на адресу пребивалишта добијају бесплатно прве документе за своје дијете – извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о пребивалишту и пријаву на здравствено осигурање.

-До сада су родитељи морали да на неколико адреса троше вријеме и новац, сада након рођења беба добијају сву потребну документацију на кућну адресу потпуно бесплатно – нагласио је Рајчевић.

То је, каже Рајчевић, постигнуто захваљујући информационом систему “е-беба”, увезивањем регистара које воде надлежне институције.

Рајчевић је навео да је ријеч о мултиресорном и врло комплексном пројекту у чију реализацију је било укључено више министарстава и управа.

Осим Министарства за научнотехношки развој, које је носилац пројекта, укључена су министарства здравља и социјалне заштите, унутрашњих послова, те управе и локалне самоуправе.

– До сада је 350 беба евидентирано путем система `е-беба` у Републици Српској. Надам се да је ово нови почетак у раду институција, да се грађанима понуде нови електронски сервиси, базирани на информационим технологијама, а коначни циљ је да се олакша свакодневни живот грађана – рекао је Рајчевић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да без информационих технологија није могуће организовати рад УКЦ-а, нити ићи у корак са свјетским центрима.

– Овај пројекат је у интересу грађана, а његове бенефити ће родитељи врло брзо осјетити, јер неће морати нигдје ићи да би уписали дијете већ ће све завршити у породилишту – додао је Ђајић.

За реализацију овог пројекта издвојено је 683.760 КМ без ПДВ-а, односно 800.000 КМ са ПДВ-ом, а Информациони систем “е-беба” је у власништву Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
У 2023. години у породилишту Болнице "Србија" рођено 468 беба У 2023. години у породилишту Болнице "Србија" рођено 468 беба
Жене из региона долазе да се породе у Невесињу Жене из региона долазе да се породе у Невесињу
Породилиште ЈЗУ Болнице “Србија” акредитовано у складу са стандардима Породилиште ЈЗУ Болнице “Србија” акредитовано у складу са стандардима
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 25m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 35m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 7m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 26m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 29m
    0