Пријављено више инцидената у неколико локалних заједница

15.11.2020. 21:40
0
ИЗВОР: Srna

Штабу Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске "Избори 2020" до затварања бирачких мјеста на локалним изборима пријављено је више инцидената у неколико локалних заједница.

Бањалучкој полицији лице чији су иницијали А.М. пријавило је да му је на бирачком мјесту речено да је пријављен за гласање из иностранства, иако тврди да је прије мјесец дана, посредством СМС провјере, добио обавјештење да гласа у просторијама Основне школе "Петар Петровић Његош", гдје је гласао и на претходним изборима.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука изјаснио се да је ријеч о кривичном дјелу повреда бирачког права, саопштено је из МУП-а.

Предсједник бирачког одбора у бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић" чији су иницијали С.Б. пријавио је полицији да га је лице чији су иницијали Д.О. /посматрач политичке странке Полиграф/ покушао физички напасти у чему су га спријечили присутни.

Лице С.Б. тврди да му је након тога Д.О. пријетио да ће га напасти после затварања бирачког мјеста.

Полиција на лицу мјеста предузима мјере и радње на утврђивању чињеничног стања, а обавијештен је и дежурни судија за прекршаје.

Полицији у Вишеграду лица чији су иницијали К.Р. и Е.Р. пријавила су да им је 9. новембра лице чији су иницијали К.О. узело личне карте и исте дало лицима чији су иницијали К.Е. и Ј.Х. из Вишеграда.

Према њиховим изјавама личне карте од истих су узели ради наводне додијеле донације у виду грађевинског материјала и оваца од њима непознате организације.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево овластила је полицијске службенике на предузимању истражних мјера и радњи у циљу документовања наведеног догађаја, након чега ће се изјаснити о квалификацији овог дјела.

Полицијској станици Дервента обратио се предсједник Општинске изборне комисије Дервента чији су иницијали Ц.А. да је лице чији су иницијали Н.Т. покушао да након гласања на бирачком мјесту у Основној школи "19. април" у гласачку кутију убаци фалсификат гласачког материјала, док је оргинални примјерак, према његовим ријечима, задржао код себе.

Полицији је лице Н.Т. потврдио да је грешком покушао да убаци спорни гласачки материјал, као и да је грешком у џеп јакне ставио оригинални гласачки материјал који је послије предао лицу чији су иницијали М.С. у Дервенти.

Предсједник Општинске изборне комисије обавијетсио је полицију да му је лице М.С. предао спорни гласачки материјал, а о овом догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу уништавање изборних исправа.

Лице чији су иницијали А.К. са Пала пријавило је полицији да га је претходно на простору старе Жељезничке станице на Палама зауставило возило у којем су се налазила четири лица и који су га угурали у возило и одвезли, након чега су га питали за кога ће гласати.

Након тога га је, како је рекао, лице чији су иницијали К.П. ударило.

У току је рад по овој пријави, а о догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево који се изјаснио да је ријеч о кривичним дјелима противправно лишење слободе и наношење тјелесне повреде.

Братуначкој полицији предато је у надлежност лице чији су иницијали Г.Н. из Братунца којег су претходно испред бирачког мјеста Реповац ухапсили полицијски службеници Управе МУП-а за обезбјеђење личности и објеката.

Лице их је физички напало док су исти били у пратњи потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића, који се налазио иза њих.

Лицу Г.Н. је издат прекршајни налог по Закону о јавном реду и миру.

Полицији у Братунцу обратила се жена чији су иницијали Н.Н.С. која је доставила три одвојене писане пријаве у којима се указује на кршење Изборног закона БиХ, а о чему је обавјештен и дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је наредио да се по пријавама доставе извјештаји о предузетим мјерама и радњама.

Лице чији су иницијали Н.Г. пријавило је полицији у Требињу да му је у близни бирачког мјеста код Основне школе "Свети Василије Острошки" лице чији су иницијали Њ.Ш. пријетило што му је изазвало осјећај угрожености.

О догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње који се изјаснио да нема елемента кривичног дјела, а полиција је лицу Њ.Ш. издала прекршајни налог по Закону о јавном реду и миру.

Полицији у Милићима пријављено је да је у мјесту Дубнички Мост испред бирачког мјеста у Основној школи дошло до нарушавања јавног реда и мира од лица чији су иницијали И.С. тако што је дошао у видно алкохолисаном стању и почео да псује и вријеђа.

Ово лице се оглушило на упозорења полицијског службеника, те је покушао да уђе на бирачко мјесто, након чега је ухапшен, те му је уручен прекршајни налог.

Полицији у Осмацима лице чији су иницијали Н.П. пријавило је полицијског службеника чији су иницијали Ч.М. да на изборном мјесту Ракино Брдо у униформи присиљава гласаче да гласају за СНСД.

Обавјештен је дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је наредио да се сви свједоци овог догађаја саслушају, као и полицијски службеник и да се предузму све мјере и радње на документовању овог догађаја, као и да се достави извјештај о предузетим мјерама и радњма.

Наведени догађаји Штабу МУП-а, који прати и предузима мјере и радње с циљем одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора у БиХ, пријављени су у периоду од 15.00 до 19.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Неправилности у изборном процесу у Никшићу Неправилности у изборном процесу у Никшићу
Поновљени избори у Добоју и Сребреници Поновљени избори у Добоју и Сребреници
Тензије пред изборе у Сребреници Тензије пред изборе у Сребреници
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 30m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 14m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 33m
    0