Прије 11 година преминуо патријарх Павле

15.11.2020. 10:35
0
ИЗВОР: Вечерње новости

Нajвољенији српски духовник патријарх Павле преминуо је 15. новембра 2009., а сљедећа четири дана бескрајна ријека људи се даноноћно клањала његовом одру у београдској Саборној цркви.

Дан када је патријарх сахрањен био је један од најтиших који је Београд упамтио, иако је у погребној поворци било више од 600.000 људи. То је био само мали дио од милиона Срба који су искрено жалили човјека који је био савјест и утјеха свом народу на крају страшног 20. вијека. По свом завјештању, сахрањен је у порти Манастира Раковица.

Слика

Фотографија: Вечерње новости

Тиме се прича о патријарху Павлу није завршила, већ се наставила, само на други начин. Велики духовник је остао да бди над својим народом и да га подсјећа: "Чувајмо се нељуди, али се још више чувајмо да и ми не постанемо нељуди".

Ко не вјерује да је патријарх Павле за вјерни народ жив, нека дође у београдски манастир Раковица и посматра његов гроб.

По правилу, прва ствар коју људи ураде када уђу у порту, јесте да се јаве свом патријарху, а тек онда улазе у цркву.

Највећи број њих цјелива крст и стане мирно, погнуте главе, одајући почаст.

Невољници раздирани неком муком клече испред гроба.

То раде тако искрено и простодушно да се човјеку учини да на трен види сићушног сједобрадог старца како им одмахује.

Патријархов крст цјеливају и млади људи, деца деведесетих... Они као једину свјетлу личност тих мрачних времена памте скромног вјерског поглавара Срба кога су сретали како жустро пјешачи, или се вози градским превозом.

- Рођен сам 1995. и сећам га се из тролејбуса, када ми га је отац показао и рекао: "Сине, то је чика Паја, наш народни патријарх" - причао ми је Иван, високи, спортски одевен младић, с минђушом у уху. - Сада знам да је био истински хришћанин, праведник, скроман, храбар...

Српски светац са улице и из градског превоза.

- Патријарх је једини који је деведесетих уливао наду да вриједи бити човјек, када то није било баш на цијени. Његово "Будимо људи", било је јаче од свих политичких говора - надовезао се Димитрије који је са супругом Милицом и синчићем Василијем дошао да поздрави свог патријарха.

- Био је човјек. И светац. Баш зато што је био велики и исправан човјек - тихо је рекла Милица и цјеливала мермерни крст.

Камен није био хладан. Безбројне руке и усне које га додирују чине га топлим, као да је жив

Коментари 0
Повезане вијести
Четрнаест година од упокојења највољенијег српског патријарха Четрнаест година од упокојења највољенијег српског патријарха
Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха
Прије 109 година рођен патријарх Павле Прије 109 година рођен патријарх Павле
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 48m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 43m
    0
  • Преминула Вера Гргић
    2h 59m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 48m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 52m
    2